
Er zijn nog zekerheden. Wie kritiek heeft op de multiculturele samenleving riskeert een klacht. Nadat Groen-voorzitter Wouter Van Besien naar de Hoge Raad voor Justitie stapte naar aanleiding van de uitspraken van Antwerps procureur Herman Dams in De Standaard (12 januari 2013), volgen nu vijf Marokkaanse jongeren zijn voorbeeld. Ze stappen naar het Centrum Voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. De procureur zou zich schuldig gemaakt hebben aan xenofobie en discriminatie. Ook trekken ze naar de commissaris voor de Rechten van de Mens om het Antwerps ‘vervolgingsbeleid’ ongedaan te maken.
Uitsluiting?
Wie de uitspraken van Dams leest, stelt echter weinig choquerends vast. “We viseren geen groepen van mensen, wij viseren normafwijkend gedrag. En dat gedrag doet zich nu eenmaal voor in allochtone wijken. Het kan niet meer zijn dat politie en parket niet meer mogen optreden omdat ze daarbij mogelijk tegen de schenen kunnen stampen van een of andere minderheidsgroep,” verklaarde de magistraat in De Standaard. Dat hij hiermee enkel bevestigt wat de criminaliteitsstatistieken ons al jaren zeggen, geeft aan dat de uitspraken van Dams gestoeld waren op de feiten en niet op uitsluiting.
Koffie
Wie zich de uitspraken van Groen parlementslid Luckas van der Taelen nog herinnert, na de zoveelste rellen in Brussel, vraagt zich af wat de Groen-voorzitter eigenlijk bezielde toen hij naar de Hoge Raad voor Justitie stapte. “Problemen benoemen heeft niets met stigmatisering te maken. Wel integendeel. (..) De verantwoordelijkheid van allochtone jongeren blijven afwentelen op ‘de maatschappij’ is niet langer houdbaar”, zei Van der Taelen afgelopen zomer (De Standaard, 11 augustus 2012). Kan u nog volgen? Wij alvast niet meer. Het lijkt ons aangewezen dat de twee groene excellenties eens bij mekaar op de koffie gaan.