Vraag: “Waarom was er tot voor kort in het buitenland zo weinig begrip en sympathie voor de Vlaamse zaak in het algemeen en voor het Vlaams Belang in het bijzonder?” Antwoord: “Omdat men in het buitenland meestal alleen Franstalige kranten leest, en omdat men bij gebrek aan andere informatie hun haatproza slikt als zoete koek.”
Dat tijdperk lijkt nu definitief voorbij te zijn. Amerika heeft ons ontdekt. Men schrijft niet meer klakkeloos artikels uit Le Soir over, men gaat nu zelf interviews afnemen en kijken hoe de vork echt aan de steel zit. Nadat The New York Times vorige week een uitvoerig en tamelijk positief artikel over het Vlaams Belang publiceerde, was het nu de beurt aan het prestigieuze weekblad Time. Het taalgebruik en de uitgangspunten van het artikel passen grotendeels in het politiek correcte plaatje, maar men is wel eerlijk genoeg om alle partijen aan het woord te laten. Dewinter wordt uitvoerig geciteerd, en als tegengewicht laat men ook professor Carl Devos en een woordvoerder van de AEL aan het woord. Time is in dat opzicht objectiever dan we van sommige media in België gewend zijn. Het Vlaams Belang wordt weliswaar ‘uiterst rechts’ genoemd, ‘far right’, maar we worden er tenminste niet van beschuldigd antisemieten of erfgenamen van de nazi’s te zijn. Integendeel, onze standpunten worden in hetzelfde kader geplaatst als die van Geert Wilders, de Nederlandse immigratieminister Rita Verdonk en de Britse Conservatieven. We zijn al in slechter gezelschap vernoemd…
Zoals bijna altijd in de buitenlandse pers bevat ook dit artikel enkele schoonheidsfoutjes. Men beweert bijvoorbeeld dat de immigranten volgens Filip Dewinter ‘de Belgische taal’ moeten spreken. En de argeloze Amerikaanse lezer zal ongetwijfeld denken dat er twee ernstige kandidaten zijn voor het burgemeesterschap in Antwerpen: Dewinter van het Vlaams Belang en Ahmed Azzouz van de AEL. Die wordt voorgesteld als ‘zijn belangrijkste rivaal’. Misschien bedoelde de auteur dat Azzouz ideologisch de meest radicale tegenpool van Dewinter is. Maar het leek alsof Azzouz de toekomstige burgemeester van de Scheldestad ging worden.
Al bij al is ‘Life on the front lines’ zeker een lezenswaardig artikel over de immigratie in Europa en de opkomst van het Vlaams Belang.