
In het zopas verschenen rapport “Choice and Prejudice, Discrimination against Muslims in Europe” wijst Amnesty International (AI) met een beschuldigende vinger in de richting van landen als België, Nederland, Spanje en Zwitserland omwille van de discriminatie van moslims op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Zo vindt Amnesty International het bijvoorbeeld onaanvaardbaar dat moslima’s een baan geweigerd wordt omdat ze een hoofddoek willen dragen.
De NGO veroordeelt ook het boerkaverbod in België, “omdat dit het recht op godsdienstvrijheid en de vrije meningsuiting geweld aandoet”. Amnesty dringt er daarom op aan dit verbod te verwerpen, en meer nog, maatregelen te nemen zodat alle vrouwen in staat zijn hun rechten te beleven, bevrijd van onderdrukking en discriminatie. De organisatie hoopt dat ofwel het grondwettelijk Hof, hetzij een politiek initiatief, het boerkaverbod terugschroeft.
“Wat wil Amnesty International nu eigenlijk”
Het Vlaams Belang verwijt Amnesty International wereldvreemd en inconsequent te zijn. “Indien men hun redenering doortrekt, mag men vrouwen die een boerka dragen binnenkort geen job meer ontzeggen en moeten Vlaamse bedrijven hen net de ruimte bieden om expressie te geven aan hun geloof”, stelt senator Anke Van dermeersch. “Godsdienstvrijheid is een belangrijk goed, dat verdedigd dient te worden. Maar onder het mom van dit fundamenteel recht alles vergoelijken, gaat er bij mij niet in. Amnesty wil in de ene paragraaf het isolement van moslima’s tegengaan, maar verdedigt in een volgende paragraaf het dragen van een boerka in onze Westerse samenleving. De boerka is net het symbool bij uitstek van isolement. Een vrouw nog meer onzichtbaar maken is onmogelijk. Wat wil Amnesty nu eigenlijk?”, vraagt Van dermeersch zich af.
Symbool van onderdrukking
Bovendien is de boerka de uitdrukking van een fundamentalistisch maatschappijmodel dat haaks staat op de westerse rechtsstaat. De mate van islamisering is rechtstreeks af te leiden uit de mate waarin vrouwen hun lichaam (moeten) bedekken: hoe meer islam, hoe meer textiel, hoe slechter het lot van moslimvrouwen. Verder is het enige verschil tussen een boerka en een hoofddoek een aantal centimeter textiel: allebei staan ze symbool voor de islamisering en onderdrukking van de vrouw. Het is derhalve een regelrechte schande dat een mensenrechtenorganisatie als Amnesty International met haar standpunten de islamisering van onze cultuur faciliteert. Senator Anke Van dermeersch heeft de organisatie zopas haar recent boek ‘Hoer noch Slavin: vrouwen en islam’ bezorgd. ‘Ze kunnen er in ieder geval iets uit leren’, besluit de Vlaams Belang-senator.
Het boek ‘Hoer noch slavin’ kost 15 euro en kan worden besteld via Uitgeverij Egmont.