
We berichtten al vaker dat dit land op economisch vlak in sneltreinvaart achteruitgaat. Uit recente internationale rapporten bleek dat België een fiscaal rampgebied is waar ondernemers en burgers kreunen onder een alsmaar zwaardere belastingdruk en dat het systeem van vervroegde pensionering in dit trieste koninkrijk de werkenden sterk in het nauw zal drijven. De Nationale Bank concludeert uit een nieuwe studie dat ook inzake arbeidsmarktbeleid België zeer slecht scoort, zowaar het slechts in gans de EU.
Hooggeschoolden versus laaggeschoolden
Niet alleen de hoge taxen, maar ook het vinden van nieuwe werkkrachten is voor veel bedrijven een groot probleem. Uit de studie blijkt dat er in ons land te veel laaggeschoolde werklozen zijn (40 procent van alle werkzoekenden), terwijl ondernemingen eerder op zoek zijn naar hoogopgeleide profielen. Die scheeftrekking maakt van onze arbeidsmarkt de slechtst werkende van Europa. Een wezenlijk probleem is het grote aantal schoolverlaters zonder diploma. Men moet het onderwijs in deze niet met de vinger wijzen. Wij zijn van mening dat het schoolverlatersprobleem eerder te maken heeft met een attitudeprobleem bij veel jongeren. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.a) heeft het zo niet begrepen. Zij beweert nu dat niet het diploma, maar de competenties de doorslag moeten geven bij een aanwerving, en dat bedrijven moeten investeren in speciale opleidingen voor laag- of ongeschoolden. Dit zijn typisch linkse remedies, waar de bedrijfswereld zéker niets aan heeft.
Taboe migratie
Opmerkelijk is dat in dit ganse debat het migratieprobleem en de hoge werkloosheid onder allochtonen niet ter sprake komt. In Brussel is de situatie wat dit betreft immers het ergst. Daar is meer dan de helft van de vacatures voor hoger opgeleiden, terwijl bijna de helft van de werklozen zijn middelbare studies niet heeft afgemaakt. Laten we niet vergeten dat in onze hoofdstad 70 procent van de inwoners van vreemde origine is (cfr. VUB-socioloog Jan Hertogen) en de leerachterstand schrijnend hoog. Het moet dan ook gezegd, dat de niet-aflatende toestroom van steeds meer ongeschoolde ‘gelukszoekers’ van buiten de EU in combinatie met een falend integratiebeleid, tot nog ergere wanverhoudingen op de Brusselse arbeidsmarkt zal leiden. In het licht van deze feiten is onze slogan ‘200.000 werklozen, waarom nog immigratie?’ actueler dan ooit. Een stringente migratiestop moet dus voorafgaan aan alle andere gerichte maatregelen die de arbeidsmarkt terug in evenwicht moeten krijgen. En met ‘gerichte maatregelen’ doelen we niet op het gerommel in de marge dat minister De Coninck beoogt.