
In verschillende media pleiten ondernemersorganisatie VOKA en arbeidsbemiddelaar VDAB vandaag voor de opheffing van het onderscheid tussen arbeiders en bedienden. Hiermee komen ze tegemoet aan de noodzakelijke hervorming waar de krimpende Vlaamse arbeidsmarkt momenteel nood aan heeft. België is zowat de enige lidstaat in de Europese Unie waar de wet nog steeds een onderscheid maakt tussen arbeiders en bedienden, vooral op arbeidsrechtelijk vlak. Zo zijn er onder andere verschillen inzake proeftijd, gewaarborgd loon en tijdelijke werkloosheid. Dergelijk compleet achterhaald onderscheid verhoogt de drempel voor de toegang tot technische beroepen. Een uniform statuut zal de aantrekkelijkheid van dergelijke beroepen verhogen en mede een oplossing kunnen bieden voor knelpuntberoepen.
WOII
In een interview met de krant De Morgen smeekt de topman van de Vlaamse arbeidsbemiddelaar, Fons Leroy voor een fundamentele hervorming van het huidige arbeids- en sociale zekerheidsmodel. “Ons sociaal-economisch model is gebaseerd op afspraken na de Tweede Wereldoorlog. Maar de tijden zijn intussen veranderd.”
Socialistische recepten
Het Vlaams Belang liet bij monde van voorzitter Gerolf Annemans weten dat het Vlaams Belang hun eis onverkort steunt, mits een belangrijke kanttekening. Zo besteedt Leroy geen aandacht aan de overheveling van de arbeidsmarkt naar de gewesten. Terwijl net daar de sleutel ligt voor een sterk sociaal-economisch beleid. “Zolang we samen met de zuiderburen beleid moeten voeren, blijven we koken met verouderde socialistische recepten en zullen de precaire problemen inzake loonlast en eenheidsstatuut blijven aanslepen met alle sociale drama’s van dien. De PS regeert op dat vlak nog steeds met ijzeren hand,” aldus Annemans.
Lees in de bijlage het wetsvoorstel van Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger Guy D’haeseleer tot invoering van een eenheidsstatuut voor werknemers.