
Vlaams parlementslid Vissers vraagt Onderwijsminister Smet hiervan afstand te nemen
In het straatbeeld zijn ACV-reclameaffiches verschenen met o.a. het beeld van een jongere die zegt: ‘bedankt om mijn studiebeurs te fiksen’. De affiche vermeldt naast het ACV-logo ook nog de woorden ‘openbare diensten’. (Foto van de affiche in Sint-Niklaas als bijlage.)
Het ACV maakt reclame door te zwaaien met het ‘fiksen’ van een studiebeurs die berust op Vlaamse wetgeving, betaald wordt door de Vlaamse belastingbetaler en waarvoor vakbondslidmaatschap niet nodig is. Door het gebruik van de woorden ‘openbare diensten’ wekt het ACV ook de indruk dat men als vakbond betrokken is bij de toekenning en uitbetaling van studietoelagen. Dat is pure misleiding.
Het ACV richt zich daarbij met opzet op jongeren, die door minder ervaring vaak nog hun weg moeten zoeken in de wetgeving en de structuren van het land.
Het woord ‘fiksen’ verwijst in deze context zonder twijfel naar: iets ritselen, iets beïnvloeden, iets achter de schermen in orde brengen door aan de juiste touwtjes te trekken. Dat gaat lijnrecht in tegen alle principes van behoorlijk bestuur die door de Vlaamse overheid gehanteerd worden. Er valt aan een studietoelage niets te ‘fiksen’; men heeft er recht op of men heeft er geen recht op.
De bewering dat het zou gaan om een campagne ‘voor de openbare diensten’ is weinig geloofwaardig; het is niet aan een vakbond om de openbare diensten te promoten, maar aan de overheid zelf. Het gebruik van de woorden ‘fiksen’ en ‘openbare diensten’ in combinatie met het grote ACV-logo heeft duidelijk als doel bij jongeren het ACV zelf te promoten met het ‘fiksen’ van studiebeurzen.
Vlaams Belang-Vlaams parlementslid Linda Vissers zal de Onderwijsminister, Pascal Smet, vragen hiervan afstand te nemen.
Linda Vissers
Vlaams parlementslid
Rob Verreycken
voorzitter vakbondscel
Vlaams parlementslid