Nieuws
vrijdag, 14 jan 2022

Beke weigert PFOS-bloedonderzoek voor alle inwoners 5 km rond 3M

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weigert om in te gaan op het voorstel om voor alle inwoners in een straal van 5 kilometer rond chemiebedrijf 3M een bloedonderzoek aan te bieden, dit om PFOS-waarden na te gaan. Volgens het Vlaams Belang, dat het voorstel had geopperd, laat de minister “de omwonenden dus doelbewust in de steek, terwijl hij nochtans alle hefbomen had en heeft om dit mogelijk te maken en de factuur aan 3M kan presenteren.”

Vlaams minister Beke zal geen PFOS-bloedonderzoek aanbieden aan iedereen die woont in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek. Enkel zij die ten westen van de Schelde wonen, kunnen rekenen op deze mogelijkheid. Dat blijkt uit een antwoord op een parlementaire vraag van het Vlaams Belang.

“Is het te veel gevraagd dat de Vlaamse Regering hetzelfde toepast als dat wat het aan 3M vraagt, namelijk preventieve voorzichtigheid inzake PFOS?”

“Het is toch onzinnig om te denken dat de wind of andere verspreidingsfactoren toxische stoffen louter in één richting zouden verplaatsen?”, reageert Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang), die de vraag stelde aan Beke. “Is het te veel gevraagd dat de Vlaamse Regering hetzelfde toepast als dat wat het aan 3M vraagt, namelijk preventieve voorzichtigheid?”

“De kostprijs kan alvast geen hinderpaal zijn”, vindt Claes. “Die kan volledig verhaald worden op 3M - logisch ook, want de vervuiler hoort te betalen. Sterker: artikel 54 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid laat Beke toe om dergelijke testen te voorzien én de kost door te spelen naar het vervuilende bedrijf. In dit geval is dat 3M. De eerste bloedonderzoeken kostten de belastingbetaler al meer dan 500.000 euro, maar Beke en Demir hebben nog géén eurocentiem verhaald op 3M in dit kader. Waar wacht de Vlaamse Regering nog op? Bied zoveel mogelijk omwonenden zekerheid en laat 3M hiervoor instaan.”

Opmerkelijk, tot slot: de bovenvermelde 500.000 euro is zelfs exclusief de inzet, sturing en begeleiding van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Die laatste organisatie draagt wel alle kosten tot nu toe. Beke kan niet vertellen wanneer 3M hun deel van de testkosten zou dragen, enkel dat “de eerste stappen worden gezet” hierin.