
“Ja, we betalen in België veel belastingen. Maar we krijgen daar ook veel voor terug. Onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, noem maar op.” Dat zei Elio Di Rupo aan de studenten bij de opening van het academische jaar in Gent. Bij nader inzien valt dat dik tegen. Een schabouwelijk wegennet, een openbaar vervoer dat vierkant draait, een justitie die niet werkt, ellenlange wachtlijsten in de gehandicapten- en bejaardenzorg, en – als kers op de taart – zowat de laagste pensioenen van heel Europa. Tot zover een snelle waarneming.
Van middenmoot tot rode lantaarn
Ondernemersorganisatie Voka maakt brandhout van de goednieuwsshow van Di Rupo. Het Vlaams netwerk van ondernemers maakte een vergelijkende kwaliteitsstudie en komt tot de vaststelling dat de Vlaming te veel betaalt voor wat hij krijgt. Eigenlijk hebben we recht op meer welvaart, meer welzijn en een betere dienstverlening als we zoveel belastingen betalen.
De Scandinavische landen scoren hoog. Akkoord, de belastingen liggen daar ook erg hoog, maar daar staat heel wat meer tegenover. “Uit onze studie blijkt dat er veel Europese landen zijn die met een vergelijkbare belastingdruk veel meer doen voor hun burgers,” zegt econoom Stijn Decock. We hoeven ook niet in te leveren op levenskwaliteit als we minder belastingen zouden betalen. Voorbeeld is het kleine Zwitserland, waar de belastingen erg laag liggen en de levenskwaliteit hoog.
Onafhankelijkheid
België staat niet aan de top, zoals Di Rupo graag beweert, maar zit in de middenmoot of bengelt op een aantal domeinen zelfs achteraan. Opvallend is daarbij dat een aantal factoren zoals pensioenen en files niet eens werden meegeteld. “Ik vrees dat België anders nog lager gescoord zou hebben, stelt Decock.” Jammer genoeg valt daar binnen de Belgische staat weinig aan te doen. Alleen in een onafhankelijk Vlaanderen kunnen we een beleid op poten zetten dat geeft wat Vlaamse ondernemers nodig hebben en wat de Vlaamse belastingbetaler verdient. Zo simpel is dat.