Vlaanderen betaalt leeuwendeel; Wallonië nauwelijks gecontroleerd
Op vraag van Vlaams Belang-senator Anke Van dermeersch verstrekte de staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding cijfers over het aantal sociale fraudedossiers in het jaar 2012 en de voorgaande jaren.
Hieruit blijkt dat het aantal geopende dossiers in 2012 fors is gedaald. Voor 2012 spreken we, in vergelijking met 2011, over een daling van ongeveer 40 procent. In vergelijking met 2010 en voorgaande jaren is er zelfs sprake van een daling met meer dan de helft. Dat is dus een opmerkelijke evolutie, maar een verklaring hiervoor wordt door de staatssecretaris niet gegeven.
Opmerkelijk voor de jaren 2007 tot en met 2012 is wel de vaststelling dat Vlaanderen blijkbaar veel forser wordt aangepakt op het vlak van controle en bestraffing van illegale arbeid en sociale fraude dan Wallonië. Vlaanderen, dat 57 procent van de bevolking in dit land vertegenwoordigt, was in 2007 goed voor 70 procent van alle geopende dossiers inzake sociale fraude in België. Dit cijfer ligt voor de daaropvolgende jaren telkens hoger, en bereikte in 2012 zelfs een absolute piek: niet minder dan 80 procent van de geopende sociale fraudedossiers hadden betrekking op Vlaanderen. In Wallonië daarentegen wordt blijkbaar nauwelijks gecontroleerd: daar viel in 2012 slechts 7,6 procent van de geopende dossiers inzake sociale fraude te noteren.
Het gevolg hiervan is dat Vlaanderen ook het leeuwendeel van de opgelegde boetes mag betalen (80%) en Wallonië er vanaf komt met nauwelijks 6,3 procent van het totaalbedrag aan opgelegde boetes. Nochtans blijkt uit cijfers voor het jaar 2011 van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst dat sociale fraude in het zuiden van het land verhoudingsgewijs dubbel zo groot is als in Vlaanderen.
Het mag dan ook duidelijk zijn dat de sociale fraudebestrijding in dit land ernstig lijdt aan communautaire fraude. Het is daarom hoog tijd dat de staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding in deze aangelegenheid eens flink orde op zaken stelt.
Anke Van dermeersch
Senator
Lees hier bijlage 1.