
De islamisering van Egypte gaat aan een rotvaart door. Radicaal-islamitische salafisten stampten een eigen tv-zender uit de grond waarop alleen volledig gesluierde vrouwen te zien zijn. Niet alleen vóór, maar ook achter het scherm en de camera staan vrouwen die een zwarte nikab en zwarte handschoenen dragen. Sinds het begin van de ramadan is de zender zes uur per dag in de ether. Mannen zijn niet toegelaten in de omroepgebouwen. Voor salafisten is seksuele apartheid een goddelijke plicht.
Een nieuwslezeres in boerka of nikab was ondenkbaar onder het bewind van president/dictator Mubarak. Hij stelde de Moslimbroeders buiten de wet, liet vrouwen in nikab uit de universiteiten gooien en verbood stewardessen een hoofddoek te dragen. Nu de Moslimbroeders de macht hebben gegrepen, wordt de klok teruggedraaid.
Misschien een ideetje voor mediaminister Lieten (SP.a)? Zij pleitte er immer voor dat de openbare omroep VRT, nieuwslezeressen met hoofddoek zou aanwerven en op het scherm zou brengen. In naam van de ‘diversiteit’, uiteraard. En als een hoofddoek kan, waarom dan geen boerka? De Raad van Europa zal daar ook niks op tegen hebben, in hun niet-aflatende strijd tegen de vermeende discriminatie van moslims.
Dolle moslima’s
Terwijl gebrainwashte moslima’s in Egypte naar boerka of nikab grijpen, gooit een groep Iraanse vrouwen de sluier over de haag. Dat is een hoopgevend en moedig gebaar, maar onder het regime van de ayatollahs niet zonder gevaar. De vrouwen protesteren tegen de plicht om gesluierd over straat te lopen. “Nee tegen de verplichte hijab”, luidt het op Facebook. “Vrouwen in Iran moeten het recht hebben zélf te beslissen of ze een sluier dragen of niet.” Op de pagina staan foto’s van vrouwen zonder hoofddoek. De initiatiefnemers zijn van Iraanse afkomst, maar wonen niet meer in het land. Toch zouden er ook foto’s opstaan van vrouwen die nog wel in Iran wonen en de site zou veel steun (‘likes’) krijgen van Iraanse vrouwen.
Intussen neemt de EU het op voor hoofddoeken en boerka’s. ‘Het volk heeft de leiders die het verkiest’, geldt het spreekwoord. Dat geldt dan toch niet voor de EU. Of toch? Nee, die leiders zijn niet eens verkozen…