
In het Vlaams Parlement deed Tom Van Grieken een oproep tot “respect voor het oordeel van de Britse kiezer“, waarbij hij waarschuwde voor een te harde opstelling van het EU-establishment bij een eventuele Brexit, die onze handelsbelangen in gevaar zouden kunnen brengen.
Vandaag krijgen de Britten de kans zich uit te spreken over de toekomst van hun land, of ze de toekomst van hun land al dan niet binnen de EU zien. Of men nu voor of tegen een Brexit is, elke democraat zou het principieel moeten toejuichen dat het Britse volk deze kans krijgt.
“Hoge prijs”
In het Vlaams Parlement kaartte Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dinsdag de gevolgen van een eventuele Brexit aan bij minister-president Geert Bourgeois. Volgens mediaberichtgeving zijn EU-landen er immers al weken met elkaar over in gesprek. Blijkbaar zou er een sfeer heersen dat een vertrek uit de EU alleen kan “tegen een hoge prijs”. In de EU-machtscenakels zou men immers schrik hebben van een domino-effect, nieuwe referenda en zelfs een Europese desintegratie. Een EU-functionaris zei in de Financial Times: “Een succesvolle Brexit zou het einde van de EU betekenen. Dat mag niet gebeuren.” Ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zou al hebben gezegd dat het Verenigd Koninkrijk op “niet veel begrip” van de andere landen moet rekenen als het Brexit-kamp het zou halen.
Goede relaties
Tom Van Grieken wees de minister-president erop dat het Verenigd Koninkrijk Vlaanderens vierde exportbestemming is en dat onze zeehavens, Antwerpen en Gent en vooral de kusthavens Zeebrugge en Oostende, zich sterk op de Britse markt richten. “Vlaanderen heeft er dus alle belang bij heeft om goede relaties met het Verenigd-Koninkrijk te blijven onderhouden“, zei de Vlaams Belang-voorzitter. Tom Van Grieken stelde ook dat “het perfect mogelijk moet zijn dat Vlaanderen niet of nauwelijks schade ondervindt van de Brexit“. Ook Noorwegen en Zwitserland zijn immers belangrijke handelspartners en die behoren niet tot de EU, Zwitserland zelfs niet eens tot de EER.
Respect
“Men gaat ook voorbij aan het feit dat de Britten, ongeacht of ze bij de Europese Unie horen of niet, altijd zullen moeten consumeren en altijd zullen moeten importeren“, zei Van Grieken. Hij citeerde daarbij Paul Buysse die een ‘crisisteam’ moet leiden die ons voorbereidt op een eventuele Brexit: “Na een Brexit worden we niet wakker in een andere economie. De boel blijft wel draaien. Maar we moeten ons natuurlijk wel voorbereiden.” “De uitslag van het referendum hebben we niet in de hand“, zei de Vlaams Belang-voorzitter, “wat we voor een stukje wel in handen hebben, is de houding van de Europese Unie tegenover het Verenigd Koninkrijk. Als de Europese Unie zich te hard opstelt, dreigen onze handelsbetrekkingen daar effectief onder te lijden en zal Vlaanderen er schade van ondervinden“. Tom Van Grieken deed daarom een oproep “tot redelijkheid en respect voor het oordeel van de Britse kiezer”. De minister-president beloofde te pleiten voor een pragmatische aanpak, zonder harde taal of veto’s, waarbij de Vlaamse belangen behartigd worden.