
“Jarenlang is de immigratie veel te hoog geweest. Tussen 1997 en 2009 kwamen 2,2 miljoen mensen het land binnen. Dat is de grootste instroom die het Britse volk ooit te verwerken kreeg. Dat legt niet alleen een zware druk op de scholen, de huisvesting en onze gezondheidszorg, maar ook een sociale druk op de samenleving.” Dat zei de Britse premier Cameron in een hier reeds aangehaalde toespraak.. Dat 45% van de Britten aangeven dat ze bereid zijn voor een (fatsoenlijke) rechtse partij te stemmen die zorgt voor een kordate aanpak in het asiel- en immigratiedossier, speelt ongetwijfeld een rol in het nieuwe politieke geluid.
Cameron legt – terecht – het verband tussen de cohesie in een samenleving en massa-immigratie. “Ongecontroleerde immigratie heeft Britse steden en gemeenten ondermijnd”, aldus Cameron. Vernietigd is mogelijk een juister woord. De multiculturele samenleving heeft geleid tot een sfeer van onderling wantrouwen, haat en criminaliteit. Daarom wil Cameron de ongecontroleerde en massale toevloed van immigranten, asielzoekers en illegalen een halt toeroepen. Her en der krijgt Cameron applaus voor zijn ongezouten uitspraken. Maar belangrijker dan wat hij zei, is wellicht nog wat hij niét zei…
Ook Cameron ontsnapt niet helemaal aan de politiekcorrecte dogma’s over de immigratie. Zo loofde hij uitdrukkelijk de bijdrage van vreemdelingen aan de Britse samenleving. Hij noemde immigratie een onomkeerbaar fenomeen en herhaalde “dat integratie tijd nodig heeft”. Tja, hoe lang gaat dat excuus al mee?
De Nederlandse journalist Joost Niemöller (dedagelijksestandaard.nl) zwaait Cameron lof toe vanwege zijn moedige ambitie om de immigratie onder controle te krijgen, maar wijst er op dat mogelijke maatregelen een slag in het water zullen blijven zolang links de dienst uitmaakt in Europa. “De afhankelijkheid van de (veel te lakse) Europese wetgeving over immigratie, moet opgeheven worden, net zoals de afhankelijkheid van internationale verdragen die het (totaal uitgeholde) asiel regelen. Zolang deze wangedrochten niet getackeld worden, kan de immigratie niet gecontroleerd worden.” Goed gezien (even ter attentie van onze N-VA-vrienden die graag dwepen met Europa…). Italië heeft dat goed begrepen en heeft er al mee gedreigd om uit de Europese Unie te stappen als Brussel niet drastisch ingrijpt om de tsunami van Noord-Afrikaanse vluchtelingen (Lampedusa) te stoppen.
Cameron wil de immigratie controleren om de samenleving te beschermen of te redden. Maar daarmee ontwijkt hij wel een fundamentele vraag: de vraag of immigratie op zich wel zo’n goed idee is. Afgezien van Nederland, waar een onderzoeksinstituut – op vraag van Wilders’ PVV – intussen een droge kosten-batenanalyse maakte van de massa-immigratie, blijft dat taboe nog altijd overeind…