
Chris Janssens zei tijdens een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement dat de hulp aan personen met een handicap voor het Vlaams Belang de hoogste prioriteit heeft.
Wachtlijsten
Ongeveer 20.000 personen met een handicap krijgen niet de zorg waar ze eigenlijk recht op hebben. Ze belanden op een wachtlijst voor en persoonlijk assistentiebudget of een plaats in een gehandicaptenvoorziening. Op de laatste zitting van het Vlaams Parlement voor de verkiezingen werd een nieuw decreet goedgekeurd betreffende de ondersteuning van personen met een handicap. Personen met een erkende handicap en een ondersteuningsnood zullen volgens dit decreet een maandelijks budget ontvangen van 300 euro, een zogenaamd ‘basisondersteuningsbudget’, waarmee ze hun eigen zorg kunnen organiseren. Wie niet voldoende heeft met dit basisondersteuningsbudget om de eigen zorg te financieren, kan een zogenaamd ‘persoonsvolgend budget’ aanvragen dat de vorm aanneemt van een budget om cash te betalen, of vouchers waarmee de ondersteuning van erkende voorzieningen betaald wordt, of een combinatie van beide. De regering rekent erop dat door personen met een handicap een basisondersteuningsbudget te geven, de wachtlijsten voor de gehandicaptenvoorzieningen zullen verminderen.
‘Prioriteiten’
Volgens het Vlaams Belang bevat de nieuwe wetgeving een aantal goede principes. Chris Janssens waarschuwde er in het Vlaams parlement echter voor dat veel personen met een handicap niet zullen rondkomen met de 300 euro van het basisondersteuningsbudget om hun zorg te betalen en bovendien uit de boot zullen vallen voor het persoonsvolgend budget. De wachtlijsten zullen immers niet verdwijnen. Bij gebrek aan voldoende budget zal nog steeds beslist worden welke dossiers ‘prioriteit’ hebben en welke niet. Hij waarschuwde er ook voor dat het nieuwe systeem de druk op de omgeving van personen met een handicap dreigt te verhogen. Chris Janssens wees er ook op dat de regering weliswaar mooie doelstellingen vooropgesteld heeft, maar dat men die echter maar wil bereiken in 2020, na de volgende verkiezingen dus.
Zorggarantie
Chris Janssens benadrukte tijdens het debat nogmaals dat de hulp aan personen met een handicap voor het Vlaams Belang een absolute prioriteit is: “Minister, mijn partij draagt solidariteit met de zwaksten in onze samenleving, en dus zeker met die mensen die een grote ondersteuningsnood hebben, hoog in het vaandel. De komende jaren zullen helaas nog duizenden gehandicapten die nood aan zorg hebben, in de steek worden gelaten omdat er onvoldoende middelen zijn. Aangepaste zorg moet in een regio als Vlaanderen een recht zijn. Vandaag staan veel personen met een handicap op een wachtlijst zonder snel uitzicht op verbetering. Voor veel gezinnen wordt of blijft de toestand dus bijzonder schrijnend en ondraaglijk. Minister, onze oproep aan u is om hier nu effectief werk van te maken zodat de gehandicapten aan het eind van deze legislatuur niet opnieuw teleurgesteld en zonder de nodige en noodzakelijke zorg achterblijven.“