
De Vlaamse begroting van 2014 wordt afgesloten met een begrotingstekort. Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens haalde in het Vlaams Parlement uit naar de Vlaamse regeringspartijen omdat hun beleid de toekomst van de volgende generaties belast.
België heeft 2014 afgesloten met een begrotingstekort van 3,3% van het bbp, aanzienlijk meer dan vooropgesteld bij de begrotingsopmaak. Toen de begrotingen werden opgesteld spraken de federale en de deelstaatregeringen immers af dat het gezamenlijk tekort tot maximaal 2,1% van het bbp mocht oplopen. Het federale tekort mocht 2,2% van het bbp bedragen. De deelstaatregeringen zouden samen een overschot realiseren van 0,1% van het bbp. Het werkelijke tekort blijkt nu meer dan een procent hoger te liggen. Nochtans beloofde ons land aan de EU om het tekort onder de 3% te houden. Als de grens van 3% wordt overschreden, kan België immers fikse boetes of sancties opgelegd krijgen.
Begrotingsruzies
Binnen de Vlaamse en de federale regering werd de voorbije dagen fiks geruzied over wie nu precies de verantwoordelijkheid draagt voor de ontspoorde begroting. De federale regering wees met een beschuldigende vinger naar de Vlaamse en Waalse deelstaatregeringen die hun engagementen niet nakomen. Vanuit de Vlaamse regering werd er dan weer op gewezen dat de federale regering verantwoordelijk is voor 85% van het tekort.
Waarom wordt Vlaanderen – na jaren van begrotingsoverschotten – plots opnieuw geconfronteerd met een tekort? De Vlaamse regering verwijst enerzijds naar de projecten van publiek private samenwerking (PPS) die de begroting bezwaren. Afgelopen jaren werden in Vlaanderen tal van PPS-projecten opgezet die – ondanks talrijke waarschuwingen – buiten de begroting werden gehouden, maar nu van de EU toch in die begroting moeten worden ingeschreven. Anderzijds vermeldt de regering ook de tegenvallende inkomsten uit successierechten. Dat er voor 2014 een budgettair tekort was, zal uiteraard ook gevolgen hebben voor dit jaar. De Vlaamse regering gaat daarom op zoek naar nieuwe besparingen of extra lastenverhogingen. De belangrijkste oorzaak van het tekort is echter elders te zoeken.
Schuldig verzuim
Ter gelegenheid van een debat in het Vlaams Parlement over het budgettaire tekort zei Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens waar het echt op staat: “Voorzitter, minister, de Vlaamse Regering klopt zich voortdurend op de borst vanwege het zogenaamde behaalde of na te streven begrotingsevenwicht om de toekomstige generaties niet te belasten. Maar dat laatste is precies wat nu gebeurt met uw begrotingstekort. Ja, deels heeft dat te maken met de elementen die u hebt aangehaald. Deels heeft dat wellicht te maken met de pps-constructies, voor de regering tegenvallende belastingopbrengsten en dergelijke. Maar, en dat wordt door de meeste partijen verzwegen of liever niet aangehaald, het heeft nog veel meer te maken met het afromen van de Vlaamse welvaart naar Wallonië en het heeft veel meer te maken met de uitvoering van de voor Vlaanderen nadelige zesde staatshervorming, die in de praktijk een federale besparing was op de kap van Vlaanderen. Daardoor worden niet alleen de vorige en de huidige generatie maar ook de toekomstige generaties belast. Wat dat betreft, is het schuldig verzuim en de verantwoordelijkheid van de N-VA verpletterend.“