
Roemeense en Bulgaarse dievenbendes boeken een goedkope citytrip naar dit land en keren na een geslaagde plundertocht al even snel terug naar huis. “Ze vliegen met lowcostmaatschappijen, slaan hun slag in enkele steden en zijn terug voor etenstijd,” zegt Rob Wainwright, grote baas van Interpol. Het fenomeen van de rondtrekkende daders is al een tijd bekend. Interpol heeft 240 goed georganiseerde bendes in kaart gebracht die opereren vanuit Roemenië. Maar ook vanuit Litouwen, Polen en Bulgarije zakken bendes af naar dit land. Ze stelen – vaak op bestelling -, verstoppen de buit en vliegen weer terug. Hun buit wordt door kompanen opgepikt en verkocht.
Open grenzen
De daders slaan snel toe en verdwijnen ook weer even snel als ze gekomen zijn. De federale politie staat vrijwel machteloos tegen wat ze ‘hit-and-run’-operaties noemen. Hoofdcommissaris Eddy De Raedt wijst op de aantrekkingskracht die welstellende landen altijd wel zullen uitoefenen op niet zo welstellende landen: “Als open grenzen of een soepel visumbeleid gecombineerd kunnen worden met een toenemende mobiliteit, spreekt het voor zich dat we nog niet meteen een einde kunnen maken aan dit fenomeen.”
Stap uit het Schengenverdrag
“Oost-Europese bendes profiteren van goedkope vliegtuigtickets,” kopt Het Laatste Nieuws. Maar dat klopt niet helemaal. Zelfs als die tickets twee keer zo duur zouden zijn, zouden ze nog komen. Die Oost-Europese bendes profiteren vooral van de open grenzen. Het fameuze Schengenverdrag heeft de poort opengezet voor gangsters, mensenhandelaars en georganiseerde dievenbendes.
Dat is ook de reden waarom Philip Claeys – onze stem in het Europese Parlement – in zijn zopas verschenen boek ‘Binnen zonder bellen‘ pleit voor het opzeggen van het Schengenverdrag en de herinvoering van grenscontroles. De Europese lidstaten moeten weer zélf kunnen beslissen wie ze binnenlaten of niet. De deur moet dicht voor illegale immigratie en voor Oost-Europese dievenbendes.