
De hetze van de laatste dagen liegt er niet om: in de Vlaamse Rand is er na de Di Rupo-akkoorden geen sprake van communautaire pacificatie. Een opiniestuk (De Standaard, 27.08.2012) van de jonge inwoonster Charlotte Cox uit faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode veroorzaakte heel wat ophef, en toonde nogmaals aan dat de Vlamingen in de Zes hoe langer hoe meer als tweederangsburgers worden behandeld.
Vechten
In haar betoog sloeg de jongedame echter zo wild om zich heen dat ook de Vlaamse Beweging in de klappen deelde. “Jullie hoeven voor mij niet te komen vechten, want ik wil niet met jullie geassocieerd worden”, aldus de jongedame uit Rode.
Gezien vooral het Taal Aktie Komitee werd geviseerd, stuurde deze een welomvattende repliek naar De Standaard. “Het is jammer dat je tijdens je hele betoog ten aanzien van de burgemeester, geen kans onbenut laat om je te vergoelijken door je van ons te distantiëren. Waarschijnlijk ga je ervan uit dat door op een respectvolle en rationele manier met haar te dialogeren, je een luisterend oor denkt te bereiken en er heus wel enige redelijkheid aan de dag zal worden gelegd. In dat geval raad ik je een onderhoud aan met je enige Vlaamse schepen, mevrouw Sobrie. Zij heeft als geen ander kunnen vaststellen, dat in ruil voor het jarenlang toekennen van voorrechten aan de Franstaligen in de Rand, zij de aansluiting vroegen bij het Brussels Gewest, aparte gemeenschapscentra én het Vlaams gemeenschapsleven (met succes) financieel en logistiek boycotte.”
Ook de vergelijking die de Vlaamse drukkingsgroep maakt is raak: “Hoewel in Tubeke, Waterloo of Rixensart 30 procent Vlamingen wonen, passen deze zich aan en vragen zij geen politieke of administratieve rechten. Laat staan de annexatie van deze Waals-Brabantse gemeenten bij Vlaams-Brabant,” aldus TAK.
Censuur
Zoals steeds weigerde de politiek-correcte redactie van De Standaard het opiniestuk te publiceren. Wij willen het u echter niet onthouden.
Klik hier voor het persbericht.