
Het Hof van beroep in Gent heeft beslist dat de fiscus de bankrekeningen van Karel De Gucht niet mocht inkijken. En dus gaat hij wellicht vrijuit. Met dank aan de loge?
U herinnert zich ongetwijfeld dat Karel De Gucht al geruime tijd overhoop ligt met de fiscus. In een eerste zaak van de verdachte verkoop van Fortis-aandelen (net voor de crash van de bank) ging De Gucht al vrijuit. ‘Voorkennis’ kon niet bewezen worden. Ook de riante villa in Toscane wekte argwaan en dus keek de fiscus de bankrekeningen van De Gucht even na. Daarbij stootte de fiscus andermaal op een verdachte aandelentransactie. Die leverde De Gucht in 2005 een winst van 1,2 miljoen euro op, en daar werden geen belastingen op betaald. De fiscus zwaaide met een boete van een miljoen euro, maar De Gucht voerde aan dat de fiscus niet het recht had om zijn rekeningen in te zien. De rechtbank in Gent volgt dat argument. De kans dat hij en zijn vrouw (politierechter) alsnog veroordeeld worden voor belastingontduiking is wel heel klein geworden.
De lange arm van de loge?
De Gucht moet opgelucht adem gehaald hebben toen zijn zaak verhuisde naar het Hof van Beroep in Gent. Het was datzelfde Hof van Beroep in Gent dat het Vlaams Blok veroordeelde nadat het in Eerste Aanleg was vrijgesproken. Waarop pater Leman – toen nog aan het hoofd van het CGKR – zijn mond voorbij praatte en verklaarde dat hij nu “op zoek moest naar een rechter die wèl bereid was om het Vlaams Blok te veroordelen.” Die rechter werd gevonden in Gent. Bij de logevrienden van Verhofstadt en De Gucht. Het ziet er naar uit dat De Gucht –toevallig ook in Gent – opnieuw door de mazen van het justitienet glipt. Scherpe commentaren op internet wijzen er in elk geval op dat het geloof in ‘de onafhankelijkheid van het (Belgische) gerecht’ andermaal een fikse deuk heeft opgelopen…
“Walgelijk”
We zouden zelf niet durven spreken van politieke beïnvloeding, maar de publieke opinie denkt er duidelijk het zijne van. “Wie had er ooit geloofd dat er maar 1 rechter Kareltje en zijn vrouw de rechter zou veroordelen. In dat wereldje beschermt iedereen elkaar,” schrijft een boze lezer. “Hij komt er weer mee weg,” zucht een ander, “de loge doet haar werk. Wie gelooft er nu nog in die klassenjustitie?” “Karel De Gucht zit safe nu. Als de verjaring al niet zou lukken, dan is er nog deze procedurefout,” sneert iemand. “Scheiding der machten, door een wel heel liberale bril gezien. Welke mens stemt daar nu nog voor.” En als uitsmijter: “Hoe gerecht en de politieke kaste elkaar beschermt en de hand boven het hoofd houdt. Walgelijk!” Veel hoeven we daar niet aan toe te voegen.