
De Vlaamse regering laat vrouwen met hoofddoek in folders van de Vlaamse overheid afbeelden omdat “overheidscommunicatie de diverse samenleving moet weerspiegelen“. “Ongehoord“, vindt Vlaams Belang.
Mensen die een MOBIB-kaart van De Lijn bezitten, schrokken zich recent een hoedje. Ze kregen immers een folder in de bus waarbij op de voorpagina een grote foto van een gehoofddoekte moslima prijkte. Chris Janssens, Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement, vindt het zo prominent afbeelden van de hoofddoek in een folder van de Vlaamse overheid ongehoord: “De Vlaamse overheid en De Lijn stellen de hoofddoek zo voor als een onschuldig vestimentair attribuut dat in onze vrije samenleving thuishoort en dat is de hoofddoek allerminst. Men gaat zo voorbij aan het feit dat de hoofddoek het symbool bij uitstek is van een bepaalde fundamentalistische opvatting van de islam die onze vrijheden verwerpt en vrouwen discrimineert.”
“Weerspiegeling”
Chris Janssens kaartte de kwestie aan in het Vlaams Parlement. Meer bepaald bij Liesbeth Homans en Ben Weyts – beiden van N-VA – die als ministers van respectievelijk Gelijke Kansen en Mobiliteit bevoegdheid dragen in deze. Minister Weyts antwoordde ons parlementslid namens hen beiden dat er “in het kader van correcte beeldvorming een aantal principes zijn die momenteel gebruikt worden binnen de Vlaamse overheid, zoals de weerspiegeling van de diverse samenleving“. En nog: “De Vlaamse overheid streeft ernaar in haar personeelsbestand en in de communicatie naar de buitenwereld toe om een weerspiegeling te zijn van deze diverse samenleving en diversiteit dus dusdanig ook aan bod te laten komen.”
Onderdrukking
Chris Janssens kan die uitleg van de minister echter niet pruimen: “In orthodoxe moslimlanden als Iran en Saoedi-Arabië worden vrouwen wettelijk verplicht de hoofddoek te dragen op straffe van boetes, gevangenisstraffen of zelfs mishandeling. In andere moslimlanden is er een zodanige maatschappelijke druk om een hoofddoek te dragen dat die de facto neerkomt op een plicht. De hoofddoek wordt in die landen door vrijheidslievende vrouwen dan ook terecht als een symbool van onderdrukking aanzien. Zelfs in onze vrije westerse samenleving worden er vrouwen en meisjes door man, familie of de imam verplicht zich te sluieren. Dat minister Weyts de hoofddoek banaliseert en het zelfs nodig vindt dat die in overheidscommunicatie getoond moet worden als deel uitmakend van onze ‘diverse’ samenleving is dan ook ronduit verwerpelijk“. De argumentatie van Weyts toont andermaal aan dat er zelfs geen socialisten in de regering moeten zitten om een beleid te voeren dat naar de pijpen danst van de islam.
Lees hier bijlage 1.