Nederlandsonkundige administratie wil taallessen Nederlands voor taxichauffeurs
Brussels minister Smet (SPa) maakte onlangs bekend dat hij taallessen Nederlands voor taxibestuurders wil invoeren. Dit omdat volgens hem zowat 98% van de taxichauffeurs Franstalig zou zijn, en velen ervan geen of nauwelijks notie van het Nederlands hebben.
Dit is misschien wel correct, maar het probleem situeert zich ook op een ander niveau. De vraag die men moet stellen is natuurlijk waarom er nauwelijks Nederlandstalige taxibestuurders in Brussel zijn.
Het is namelijk zo dat Nederlandstalige kandidaat-taxibestuurders er over klagen dat ze in Brussel al onmiddellijk gedemotiveerd worden door het feit dat er bij de gewestelijke administratieve dienst die zich bezig houdt met de taxi’s, niemand of nauwelijks iemand is die Nederlands spreekt. Nederlandstalige kandidaat-taxibestuurders kunnen bij hun eigen gewestelijke administratie dus blijkbaar niet eens terecht in hun eigen taal. De directrice van de Gewestelijke Dienst weigert pertinent Nederlands te praten of Nederlandstaligen in dienst te nemen, zo stelt een woordvoerder van de taxisector.
Taallessen organiseren voor de bestuurders is op zich dus wel een goed initiatief, maar waarom worden om te beginnen de taalwetten niet nageleefd? Indien dit zou gebeuren, dan zouden er bij de gewestelijke administratie geen Nederlandsonkundigen werken. Het is trouwens nogal kras dat een Nederlandsonkundige administratie de chauffeurs zou vragen om Nederlands te leren…
In de marge melden we nog dat de Brusselse taxisector nu dinsdag een staking met de nodige acties voorziet, uit protest tegen het nieuwe taxiplan van Smet. De taxisector was nochtans zinnens de geplande acties af te blazen, indien ze bij minister Smet enige bereidheid tot onderhandelen konden vaststellen. Echter, minister Smet liet via zijn kabinet weten dat hij geen half uurtje kan uittrekken om de vertegenwoordigers van de taxisector te ontvangen. Hij voelde zich namelijk beledigd omdat de woordvoerders van de sector hem onbekwaam noemden. Geraakt in zijn (veel te grote) ego stuurt Smet dus aan op een regelrechte confrontatie. Dat hierdoor in volle kerstperiode Brussel urenlang lam zal worden gelegd, met alle economische gevolgen van dien, lijkt hem ondergeschikt aan zijn ego.
Valérie Seyns
Brussels parlementslid