
Vandaag start in Brussel het proces over de moord op Kitty Van Nieuwenhuysen. De agente kwam in de nacht van 3 op 4 december 2007 om bij een gewapende confrontatie met gangsters. Die doorzeefden de politiecombi met een machinegeweer (AK47). Kitty Van Nieuwenhuysen had geen schijn van kans. De daders konden ontkomen en vluchtten naar het buitenland. Bij een nieuwe doortocht in België werden ze ingerekend en nu staan ze dus terecht.
Het predicaat ‘zware jongens’ is in deze zaak beslist niet overdreven. Nummer 1 is Noureddine Cheikni (33), geboren in Charleroi en van Marokkaanse origine. Heeft een rijk gevuld strafblad van 31 feiten waaronder diefstallen, overvallen en bendevorming. Bijzonder gewelddadig. Werd vijf keer veroordeeld en kreeg in totaal acht jaar en vier maanden cel. Het parket bestempelt hem als een ‘gewoontemisdadiger’. Een en ander belet niet dat Cheikni in 2006 vervroegd vrij komt…
Over naar zijn kompaan Hassan Iasir (34). Ook hij heeft de Marokkaanse nationaliteit en heel wat criminele feiten op zijn kerfstok: 42. Zijn bekendste wapenfeit was een gewapende overval op een Dexia-kantoor, waarbij de bende een gijzelaar meenam. Iasir was op het moment van die feiten in voorwaardelijke vrijheid. Iasir kreeg vijf jaar, maar volgens de raadkamer waren er fouten gemaakt bij zijn doorverwijzing. Dankzij ‘procedurefouten’ kwam Iasir vrij in 2002…
En tot slot Galip Kurum, geboren in Charleroi en van Turkse origine. Is officieel invalide. Bij de overval op een postkantoor (april 1999) komt het tot een vuurgevecht met de politie. Kurum krijgt een kogel in de rug en loopt sindsdien met een stok. Gelukkig werd hij invalide verklaard en krijgt hij een uitkering. Maar dat volstaat blijkbaar niet. Is gekend voor 39 feiten, gaande van autodiefstal en -zwendel, tot drugszaken en overvallen. Ondanks een negatief advies werd Kurum vervroegd vrijgelaten…
Het parcours van het criminele trio is – nog maar eens – het tastbare bewijs én het resultaat van een veel te laks justitiebeleid. Wie dit soort gangsters – om wat voor reden ook – vervroegd weer los laat op de maatschappij, moet nadien niet komen janken dat het fout afloopt. Als de rechters en de opeenvolgende justitieministers hun werk goed hadden gedaan, zou agente Kitty Van Nieuwenhuysen wellicht nog leven. Het is een nuchtere, maar ook erg wrange vaststelling bij de aanvang van het proces.