
Voor het zoveelste jaar op rij is België dé belastingkampioen van de EU. Dat blijkt uit een jaarlijkse toonaangevende studie die de ‘Tax Liberation Day’ vastlegt. Pas sinds vandaag bent u voor uzelf beginnen te werken!
‘Tax Liberation Day’ (‘Fiscale Bevrijdingsdag’), niet te verwarren met ‘Tax Freedom Day’, is de dag waarom een werknemer in theorie niet langer werkt om belastingen aan de overheid te betalen. Vanaf de ‘Tax Liberation Day’ werkt u dus niet meer voor de staat, maar werkt u eindelijk voor uzelf. De dag wordt bepaald door berekeningen van James Rogers en Cécile Philippe (Institut économique Molinari, Parijs) en is gebaseerd op loongegevens van doorsnee werknemers van de OESO en op nationale statistieken. De ‘Tax Liberation Day’ weerspiegelt dus de fiscale realiteit van werkende mensen.
Moddervette, spilzuchtige (r)overheden
Van 1 januari tot en met 5 augustus 2015, meer dan een half jaar lang, heeft u niet voor uzelf gewerkt, maar voor de overheid: pas vanaf 6 augustus bent u voor eigen rekening beginnen te werken. Dat klinkt ongelooflijk, maar het is waar. Het is een gevolg van de moddervette Belgische staat, de bureaucratische subnationale overheden, en hun spilzucht. De werknemer in België is daardoor slechter af dan wie ook van de andere 27 lidstaten van de Europese Unie. Het ‘reële belastingtarief’ (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 59,5%, het EU-gemiddelde is 45,2%.
Tax shift = druppel op hete plaat
Een prognose van de ‘Tax Liberation Day’ na uitvoering van de fameuze zogenaamde ’tax shift’, toont aan dat de kritiek ter zake van het Vlaams Belang pertinent is: de tax shift is een druppel op een hete plaat. Voor volgend jaar voorspellen de onderzoekers immers dat de ‘Tax Liberation Day’ niet op 6 augustus maar op 18 juli valt. Dat zou betekenen dat België nog altijd in de top drie van de 28 EU-lidstaten staat. Ter vergelijking: in Nederland viel de ‘Tax Liberation Day’ dit jaar op 18 juni, een volle maand eerder.