
Het debacle met de Italiaanse spooktrein Fyra kost de NMBS en de Belgische belastingbetaler een flinke duit, maar maak u geen illusies, koppen zullen er in dit land niet rollen. Niet bij de NMBS en al zeker niet in de politiek. Een ernstig onderzoek komt er niet, al was het maar omdat de traditionele partijen doodsbang zijn voor ‘een nieuw Agusta-schandaal, schreef Mark Grammens in zijn laatste ‘Journaal’. De erudiete journalist legt hiermee de vinger op de wonde. Het Vlaams Belang vroeg als enige partij een onderzoekscommissie ter zake, maar de andere partijen weigerden hierop in te gaan.
Over naar dat andere spoorschandaal, dat van de Oostendse Thalys naar Parijs. Die rijdt elke dag leeg via Brugge en Gent naar Brussel en van daaruit verder naar Parijs. Passagiers? Gemiddeld drie per dag. Koen Meulenaere schreef in De Tijd dat SP.a-vicepremier Johan Vande Lanotte de Thalys naar Oostende had gehaald en er onlangs ook had voor gezorgd dat hij niet geschrapt werd: “het zoveelste schandaal met die bandiet van de kust.”
Luik is Oostende niet
Bij politiek cliëntelisme en eigenbelang zijn de socialisten nooit ver uit de buurt en dus zit Vande Lanotte nu in nauwe schoentjes. Ook andere kranten hebben het verhaal intussen opgepikt. De ‘keizer van Oostende’ verdedigt zijn optreden in dit onfrisse dossier nu met een verwijzing naar de Waalse Thalys-lijn die via een omweg langs Bergen, Charleroi, Namen en Luik naar Parijs spoort. In Wallonië doet de lange arm van de Parti Socialiste nog altijd zijn werk. “De Thalys naar Oostende mag weg als ook de Waalse lijn verdwijnt,” zegt Vande Lanotte nu. “Waarom zou Namen recht hebben op een rechtstreekse verbinding met Parijs, en Gent (lees: Oostende) niet?” Terechte vraag. Maar daarmee ontwijkt Vande Lanotte wel de hamvraag: of we die Thalystrein wel nodig hebben.
De trein van 6 miljoen
De Thalys-verbinding naar Oostende en Luik is immers totaal zinloos, gezien de hogesnelheidstrein (HST) er op niet aangepaste sporen en dus aan een slakkengangetje moet rijden, maar ook en vooral omdat er niemand gebruik van maakt. Prijskaartje van de spook-Thalys? 6,1 miljoen euro per jaar.
Het Vlaams Blok heeft zich destijds verzet tegen de komst van de HST. Louis Tobback beloofde er ooit persoonlijk voor te gaan liggen, maar was dat na de verkiezingen weer snel vergeten. Maar intussen hebben wij (alweer) gelijk gekregen. Het peperdure prestigeproject is geflopt. Met die zes miljoen euro hadden ze er misschien voor kunnen zorgen dat de gewone treinen eindelijk op tijd zouden rijden. De wanhopige pendelaar zou de NMBS en de politieke verantwoordelijken dankbaar zijn. Maar zij beslisten er helaas anders over.