
CD&V-senator Etienne Schouppe verklaarde gisteren dat zijn partij al heel wat voorakkoorden op zak heeft, hoewel zijn voorzitter Wouter Beke dat in alle toonaarden ontkent. Het zou volgens Schouppe gaan om maar liefst 275 gemeenten. Volgens sommigen is hier vanuit democratisch oogpunt niks mis mee. In theorie kan dat wel kloppen, maar de Vlaamse praktijk leert dat voorakkoorden door afkalvende traditionele partijen steevast worden misbruikt om kritische en rechtlijnige partijen uit te sluiten.
Calimero De Wever
Lange tijd toeterde Bart De Wever, dat de christendemocraten de N-VA na de verkiezingen van 14 oktober op zoveel mogelijk plaatsen d.m.v. voorakkoorden van de macht wil houden. Uit een rondvraag van De Standaard onder de traditionele partijen blijkt echter, dat reeds verschillende lokale N-VA afdelingen voorakkoorden hebben gesloten, zelfs met de SP.a. Ook de partij die naar eigen zeggen voor ‘verandering’ wil zorgen, staat dus aan de kant van zij die de postjes reeds verdelen alvorens de kiezer gesproken heeft. Laten we niet vergeten dat door het voormalige kartel met CD&V, de N-VA in heel wat gemeenten mee in het schepencollege zit.
Cordon sanitaire
Nu de mythe van het anti-N-VA-voorakkoord is doorprikt, mogen we wel stellen dat de strijd van allen tegen één gewoon verder gaat. VRT-journalist Tim Pauwels verwoordde het gisteren in het Journaal zeer treffend. Hij stelde dat er op de verschillende partijhoofdkwartieren maar één zekerheid is wat de voorakkoorden betreft: Vlaams Belangers moeten overal uitgesloten worden. De nieuwlichters van N-VA zullen daar niets aan veranderen, wat maakt dat een stem voor echte verandering een stem voor het Vlaams Belang blijft.