
Zoals was te verwachten, laten de Franstaligen er geen gras over groeien. Alles wat ze tijdens de onderhandelingen aan Vlaamse toegevingen hebben binnengehaald, wordt momenteel in sneltreinvaart door Kamer en Senaat gejaagd en gebetonneerd in de Grondwet.
Te land, ter zee en in de lucht
Het Vlaams Belang heeft altijd gesteld dat het niet volstaat om de Di Rupo-akkoorden te bestrijden in Kamer en Senaat, maar dat ook de kans niet onbenut mocht blijven om deze akkoorden vanuit het Vlaams Parlement te kelderen. In deze logica kondigde fractieleider Joris Van Hauthem eerder aan in het Vlaams Parlement belangenconflicten te zullen indienen tegen aspecten die flagrant in strijd zijn met het Vlaams regeerakkoord. Dat gebeurde gisteren opnieuw naar aanleiding van de wetsvoorstellen over de bijkomende financiering van Brussel en de oprichting van de beruchte ‘Hoofdstedelijke Gemeenschap’.
N-VA: Geloofwaardigheid zoek
Net zoals bij een vorige gelegenheid het geval was, weigerde de N-VA ook deze keer het Vlaamse verzet tegen de voor Vlaanderen nefaste akkoorden te ondersteunen en stemde ze zonder verpinken tegen de belangenconflicten die onze partij had ingediend. Vreemd, want was het niet N-VA-voorzitter Bart De Wever die tijdens de voorjaarslunch van VOKA-Comité Brussel (in maart dit jaar) nog had gesteld dat hij de vorming van een Hoofdstedelijke Gemeenschap niet zag zitten én dat hij gekant was tegen een blanco cheque voor Brussel? Ofwel waren zijn woorden toen maar om te lachen. Ofwel moet de N-VA toch eens uitleggen hoe men op het ene niveau kan zeggen dat deze zesde staatshervorming niet deugt, terwijl men ze op het andere niveau zonder opmerkingen laat passeren. Geloofwaardig is in ieder geval anders.