Nieuws
maandag, 18 okt 2021

“Dierenwelzijnslabel voor alle dierlijke producten gewenst”

De Belgische varkensvleessector zal binnenkort een eigen dierenwelzijnslabel invoeren. “Dit is op zich een goed initiatief, maar het is anderzijds niet echt wenselijk dat  straks elke sector uitpakt met een dierenwelzijnslabel en er een wildgroei aan verschillende labels ontstaat met onduidelijkheid voor de consument tot gevolg”, stelt Vlaams Parlementslid Els Sterckx in het Vlaams Parlement. De overheid moet zelf een centraal keurmerk ontwikkelen samen met alle sectoren om zo te zorgen voor een duidelijke afbakening.” Het parlementslid drong daarom aan bij bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) om hier snel werk van te maken.

Belpork vzw – een organisatie die zich inzet om de kwaliteit van het Belgisch varkensvlees te bevorderen - lanceert een dierenwelzijnslabel dat verkopers toelaat om hun klanten lokaal varkensvlees aan te bieden volgens bovenwettelijke dierenwelzijnsnormen. 

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het garanderen van meer ruimte voor de varkens dan wettelijk verplicht en het efficiënt verdoven in slachthuizen. Een label is echter wenselijk voor alle dierlijke producten. De klanten worden zo gesensibiliseerd om vlees te kopen van dieren die meer levenskwaliteit hadden en dit zal een positief effect hebben voor het dierenwelzijn in het algemeen”, stelt Sterckx

“Voer op korte termijn een centraal dierenwelzijnskeurmerk in dat zich niet beperkt tot één diersoort”

“Voer daarom een centraal label in dat geldt in geheel Vlaanderen”, aldus nog Sterckx. Weyts liet weten dat er momenteel gewerkt wordt aan de uitrol en beheer van zulk label. “U neemt dan best contact op met Belpork om te weten welke normen zij opleggen. Ook zou u de lastenboeken kunnen opvragen waarin de vzw hun bijkomende bovenwettelijke eisen bovenop duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid voorstellen, zodat we deze zaken kunnen integreren in het centraal label. Het is ook van belang dat onafhankelijke organen opvolgen dat alle producenten die zich hierop inschrijven, zich ook effectief aan de hogere normen houden”, stelt Sterckx, “anders is het een maat voor niets.”