Vlaams volksvertegenwoordiger Gerda Van Steenberge: “Pascal Smet, minister van Onderwijs en Gelijke kansen discrimineert: stedelijke scholen worden bevoordeligd, plattelandsscholen zijn de dupe.”
Het Vlaams Belang is niet te spreken over de nieuwe financieringsregeling van het kleuter- en basisonderwijs zoals voorgesteld door Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet. Door de nieuwe financiering dreigen plattelandsscholen, die het water vandaag de dag reeds aan de lippen staat, immers volledig kopje onder te gaan.
Binnenkort staat het “decreet betreffende de invoering van een, op socio-economische leerlingkenmerken gebaseerd, geïntegreerd omkaderingssysteem, waarbij het kleuteronderwijs evenwaardig omkaderd wordt als het lager onderwijs” op het programma in de commissie onderwijs van het Vlaams Parlement.
Door dit decreet wordt het GOK-decreet (Gelijke Onderwijskansendecreet) in een nieuw kleedje gestoken, en krijgt het de nieuwe naam “SES” (Sociaal-Economische Status) mee. Door het decreet wordt de GOK-financiering (die vroeger een bijkomende financieringsregel was) een deel van de reguliere financiering voor kleuter- en lager onderwijs. SES wordt toegekend aan kinderen wiens ouders niet-Nederlandstalig zijn, aan kinderen wiens ouders een studietoelage ontvangen en aan kinderen wiens moeder laaggeschoold is.
Onze kritieken:
1. Vlaamse regering houdt haar belofte niet
De nieuwe financiering is in tegenspraak met het regeerakkoord. De Vlaamse regering heeft beloofd 50 miljoen euro uit te trekken voor het kleuteronderwijs om tot kleinere kleuterklassen te komen maar verdeelt deze gelden nu tussen de kleuter- en de basisscholen. Door de nieuwe SES-financiering zal het aantal SES-lestijden (voorheen GOK-lestijden) stijgen met bijna 20.000 lesuren, wat een kostprijs betekent van 33 miljoen euro. Hierdoor blijft er nog amper 17 miljoen euro over voor kleinere kleuterklassen, wat veel te weinig is. Doordat de GOK-financiering voortaan de algemene regel wordt, dreigen kleuterklassen –vooral in landelijke gebieden – nog groter te worden. Dit is ontoelaatbaar.
2. GOK is gebaseerd op niet-objectieve criteria
In een audit van het Rekenhof over de financiering van het basis- en secundair onderwijs van 2008 heeft het Rekenhof gezegd dat de criteria van het Gok-decreet niet kunnen gebruikt worden voor reguliere financiering omdat deze criteria niet gebaseerd zijn op objectieve criteria. Bovendien zouden deze gelden moeten blijvend besteed worden waarvoor ze dienen, nl voor gelijke kansen en niet voor algemene financiering.
3. GOK-beleid nog nooit geëvalueerd omdat het faalt
Ondanks het feit dat het decretaal vastgesteld is, is het GOK-decreet nooit geëvalueerd. Evenmin heeft de schoolinspectie nagegaan of de GOK-middelen wel effectief werden ingezet voor GOK-doeleinden. Smet antwoordde zelfs vorig jaar op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Gerda Van Steenberge dat deze GOK-middelen mochten ingezet worden voor het splitsen van klassen. De evaluatie gebeurt niet omdat hieruit zal blijken dat het Gok-beleid gefaald heeft. Ondanks vele bijkomende middelen voor leerlingen die voldoen aan de Gok-criteria (vooral allochtonen) zijn hun schoolresultaten niet verbeterd.
4. Positieve discriminatie van stedelijke scholen, plattelandsscholen dreigen kopje onder te gaan
Doordat meer middelen naar GOK (nu SES) gaan, gaan meer middelen naar scholen in stedelijke gebieden waar veel allochtonen wonen. Het zijn immers vooral de allochtonen die voldoen aan de criteria voor bijkomende financiering. Bovenop deze ‘gewone’ financiering, heeft Smet ook 1 miljoen € uitgetrokken voor projecten in concentratiescholen in grootsteden en in de mijnstreek van Limburg. Doordat plattelandsscholen kinderen hebben met relatief weinig SES kenmerken, zullen zij minder financiering krijgen. Zij zullen dan ook hun aantal klassen moeten verminderen, wat zal leiden tot grotere klassen, ook kleuterklassen. Dit tegen de belofte van de Vlaamse regering in.
Vlaams volksvertegenwoordiger Gerda Van Steenberge: “Doordat de gelijkekansenfinanciering voortaan de algemene regel wordt in kleuter- en lager onderwijs, dreigen plattelandsscholen, die door het vroegere GOK-decreet reeds werden benadeeld, volledig kopje onder te gaan. Het merendeel van de financiële middelen zal door het nieuwe decreet naar scholen in de steden gaan, die voldoen aan de SES-criteria. De politiek van Vlaams onderwijsminister Pascal Smet is duidelijk: “Eigen allochtone kiezer eerst”.
Wim Van Osselaer
Perswoordvoerder fractie Vlaams Belang