
Stefaan Sintobin legde deze week in het Vlaams Parlement Minister van Energie Tommelein andermaal het vuur aan de schenen naar aanleiding van de zoveelste verhoging van de stroomfactuur.
Eind december heeft energieregulator VREG de tariefvoorstellen van de netbeheerders goedgekeurd waardoor de distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas in 2017 – en dus ook de totale energiefactuurfactuur – eens te meer de hoogte ingaan. Het is reeds bekend dat inmiddels reeds 70 procent van de elektriciteitsfactuur bestaat uit lasten, taksen en kosten. De belangrijkste component daarin is het zogenaamde ‘nettarief’, de doorgerekende kosten die u betaalt voor het vervoer van de energie tot bij u thuis of uw onderneming. Onder de noemer ‘nettarief’ worden u echter ook allerlei zaken doorgerekend die eigenlijk niets te maken hebben met het eigenlijke transport van de stroom, zoals de groenestroomcertificaten, energiepremies die worden toegekend en de openbare dienstverplichtingen (bv. de straatverlichting). Uw elektriciteitsfactuur lijkt zo in toenemende mate op een extra belastingbrief.
Doorrekening
Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) confronteerde minister Tommelein in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement met deze feiten. De minister erkende dat er in de factuur ook een “stuk beleid” zat. Hij beloofde ons parlementslid: “We zullen onderzoeken op welke manier we die doorrekening kunnen rationaliseren of uit de nettarieven kunnen halen.” Minister Tommelein moest ook toegeven “dat de omslag naar hernieuwbare energie – via de certificatenregeling – ook in de toekomst niet direct tot een stabilisering van de energiefactuur zal leiden”. Met andere woorden: de kans is zeer groot dat er nog geen einde is gekomen aan de stijging van de stroomfactuur en dat u in de toekomst nog fors meer zal mogen betalen.
Sfeerschepping
Opvallend is dat regeringspartij N-VA de nieuwe stijging van de tarieven als een vanzelfsprekendheid beschouwt die er al lang zat aan te komen. Volgens het N-VA parlementslid bezondigden Sintobin en het Vlaams Belang zich aan “sfeerschepping”. Stefaan Sintobin bleef daarentegen de noodzaak van een grotere transparantie van de eindfactuur van de consument beklemtonen en beloofde ook te zullen blijven wijzen op de verantwoordelijkheid van de regering voor de groeiende onbetaalbaarheid van de energiefactuur : “Ik begrijp wel dat er een aantal kosten zijn die in de factuur horen, maar er is ondertussen een wanverhouding tussen de 30 procent elektriciteit en de vele kosten die via de factuur wordt doorgerekend aan de consument. De mensen begrijpen de elektriciteitsfactuur niet. Voor de gezinnen blijft de elektriciteitsfactuur steeds maar stijgen en steeds meer mensen hebben het moeilijk om die te betalen.” Het Vlaams Belang heeft er steeds voor gepleit dat het groenestroombeleid tenminste voor een deel zou betaald worden met algemene middelen – de belastingdruk in ons land ligt tenslotte al hoog genoeg – en niet zomaar aan de consument zou worden doorgerekend via de stroomfactuur.