
Volgend op de voorstelling van ons vernieuwd sociaaleconomisch programma lichten we er wekelijks een onderdeel uit dat kort wordt toegelicht. Gezien de torenhoge energieprijzen en de steeds grotere hap die energie uit het gezinsbudget neemt, werd een uitvoerig energieluik opgenomen. Steeds vanuit het oogpunt dat energie een basisbehoefte is en geen luxeproduct.
Belgische verantwoordelijkheid
Frankrijk neemt de dagelijkse leiding van Electrabel over… De dieselprijzen gaan naar een recordhoogte… Regering blokkeert de energieprijzen…
Hoewel het onvoldoende belicht wordt, zijn de Belgische overheden zelf verantwoordelijk voor deze problemen. De tijd van goedkope energie lijkt voorgoed voorbij. In dit land wordt immers geen samenhangend energiebeleid gevoerd. Dit brengt onze economie en de financiële slagkracht van de Vlaamse gezinnen in gevaar.
Slecht investeringsklimaat
Onder de paars-groene regering van Verhofstadt werd Electrabel uitverkocht aan het door de Franse staat gecontroleerde bedrijf Suez. Vrijmaking van de energiesector weet u wel, terwijl het vooral verkwanseling van strategische economische sectoren betekende. Toen men inzag dat de manier waarop dit was gebeurd, leidde tot een blijvende overheersing van Electrabel, probeerde men via omwegen een deel van de winst van de monopolist af te romen. Een voortdurend spelletje touwtrekken achter de schermen was en is het voorspelbare resultaat.
Intussen dreigt een kunstmatige blokkering van de energieprijzen wel een stijging van de index af te remmen maar brengt dat elektriciteitsproducenten, die niet zo’n ruime winstmarges als Electrabel hebben, in gevaar. Gevolg: een nog slechter investeringsklimaat voor de energiesector in dit land.
BTW-verlaging van 21 naar 6 procent
De steeds stijgende energieprijzen zijn voor het grootste deel te wijten aan de voortdurend stijgende distributiekosten. En de distributie wordt nog steeds gecontroleerd door intercommunales. De overheid dus. Een dringende rationalisatie dringt zich op. Maar ook de taksen op energie maken een groot deel uit van de factuur bij de klanten. Daarom wil het Vlaams Belang de BTW op energie terugbrengen van de huidige 21 naar 6 procent zodat energie opnieuw wordt wat het is: een basisrecht.
Lees hier het volledige sociaaleconomische programma van het Vlaams Belang.