
Op het Overlegcomité voor Europese Aangelegenheden heeft Vlaams Belang-fractievoorzitter Gerolf Annemans vanmorgen een pleidooi gehouden om terug te keren naar de periode voor het Verdrag van Maastricht.
Annemans hekelde de toenemende machteloosheid van de nationale parlementen. “Terwijl u op de Europese top overleg pleegt over de bankensector, het arbeidsmarktbeleid en de besparingen wordt het parlement niet eens om zijn mening gevraagd. De Europese Unie verwordt steeds meer tot een superstaat zonder de minste democratische controle, laat staan inspraak.” Verbazend was dat Di Rupo Rik Daems bijtrad toen die Gerolf Annemans bijtrad.
Klok terugdraaien
De EU is een wereldvreemd bolwerk geworden dat zijn draagvlak stelselmatig verliest. Gerolf Annemans vroeg dan ook de daad bij het woord te voegen en pleitte voor de desintegratie van de huidige Europese structuur. “Wij vinden dat de klok moet worden teruggedraaid. Tot het Verdrag van Maastricht. Tot dan was Europa een confederatie, een nuttige samenwerking op vrijwillige basis van onafhankelijke staten. Vandaag werkt men aan de creatie van een grote Europese eenheidsstaat, die almaar verder holt zonder achterom te kijken.”
Consensus groeit
Gisteren verzette ook voormalig Eurocommissaris Frits Bolkestein zich nog tegen een verdere Europese eenmaking. “Een Europese federatie zal er nooit komen, want er is geen Europees volk, geen Europese cultuur, geen Europees rechtsstelsel, geen Europese taal en geen Europese publieke opinie,” zei hij tijdens een bijeenkomst van het studiecentrum van de Christen Unie. Hierbij haalde hij ook hard uit naar de Europese eenheidsmunt. “Laat het kabinet onderzoek doen naar de invoering van een parallelle munt voor de financieel sterke EU-landen,” aldus Bolkestein.
Vlaams Belang = vooruitziend
Hiermee komt Bolkestein tegemoet aan een standpunt dat het Vlaams Belang al jaren bepleit, namelijk de ontmanteling van de euro door de opsplitsing in een noordelijke en een zuidelijke muntunie. Wij zijn immers geen voorstanders van een terugkeer naar een Belgische frank, maar wensen als zelfstandige Vlaamse entiteit deel uit te maken van een beperkte muntzone, die wél rekening houdt met de economische realiteit. Het einde van de euro in zijn huidige vorm zou zo wel eens het einde van België kunnen betekenen. Wat dan weer sociaal-economische perspectieven biedt voor Vlaanderen om deel uit te gaan maken van een sterke muntunie met landen als Denemarken, Duitsland en Nederland. Ook hier bewijst het Vlaams Belang andermaal zijn vooruitziendheid.