Nieuws
zondag, 19 dec 2021

Europees Parlement wil jobs digitale sector niet in Europa houden

Deze week werd tijdens de plenaire vergadering gestemd over de Digital Markets Act (DMA). Die regulering werd in het leven geroepen om nieuwe verplichtingen op te leggen aan grote techplatformen. Die poortwachters moeten zich voortaan verantwoorden voor ongeoorloofde marktconcentratie en mogen niet langer hun sterke positie misbruiken bij de toegang tot het platform. De ID-groep, de Europese fractie waar Vlaams Belang deel van uitmaakt, had de verplichtingen echter graag strenger gezien. Zij hadden een reeks amendementen voorgesteld om jobs in Europa in de digitale sector te beschermen. Het Parlement koos er echter om deze weg te stemmen.

Voor de ID-groep was de DMA niet protectionistisch genoeg van aard. De regulering doet immers weinig om de Europese economische belangen te beschermen. ID besloot daarop negen amendementen in te dienen om de DMA alsnog te veranderen. Zo zou de behandeling van persoonlijke data van Europese burgers in Europa moeten gebeuren en zou elke multinationale poortwachter die in Europa actief wil zijn, zich ook in Europa moet vestigen en lokale jobs ontwikkelen. Ook moest het aandeel van jobs proportioneel zijn aan de winst die multionationale poortwachters maken op het Europese continent. Indien deze regelgeving niet zou worden nageleefd, moesten lidstaten de macht krijgen om directeuren en managers van de relevante ondernemingen de toegang tot het grondgebied te verbieden.

De ID-groep hoopte zo een betere bescherming af te dwingen voor de Europese economie en de Europese burger. Grote platformen liggen al langer onder vuur, voor de wijze van het vergaren van data, de hoge winstmarges tegenover lage belastingen en het gebrek aan transparantie. 

Hoewel de amendementen steun kregen van parlementsleden doorheen het politieke spectrum, werden ze finaal afgewezen”, reageert Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. De DMA zelf werd wel met grote steun aangenomen. Het kadert binnen een pakket aan maatregelen waarmee de Commissie de digitale sector strenger wil reguleren. Het vormt samen met de DSA, of Digital Services Act, het speerpunt van de wetgevende plannen. Over die DSA wordt in januari gestemd. 

Daar worden onder meer de fundamentele rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting, besproken. Het Vlaams Belang kiest absoluut de zijde van de burger, en wil een verbod op censuurpraktijken door de grote platformen”, besluit Vandendriessche. “Onze partij bereidt amendementen voor tegen de stemming in januari, waarmee we de burger beter willen beschermen en Big Tech harder willen aanpakken.