
Na de gebeurtenissen in Tunesië en Egypte is het stilaan tot iedereen doorgedrongen dat aan de zuidkant van de Middellandse Zee kruitvat na kruitvat klaar ligt om te ontploffen. En zoals te voorspellen was, blijven de ontwikkelingen in dit naaste buitenland van Europa niet zonder gevolgen voor het oude continent zelf.
Zo kwam de afgelopen dagen vanuit Tunesië een ongeziene immigratiestroom op gang. Alleen al het voorbije weekend zetten liefst 5.000 Tunesiërs voet aan wal op het Italiaanse eiland Lampedusa. Experts waarschuwen er ondertussen voor dat de echte storm op Europa vanuit Tunesië nog moet komen. Het reservoir van mensen dat een onzekere toekomst wil ontvluchten en zijn heil hier wil komen opzoeken, is dan ook bijzonder groot. Het Duitse weekblad Der Spiegel (14.02.2011) herinnert in dit verband aan een peiling uit 2006, waaruit bleek dat toen reeds tweederde van de ondervraagde achttien- tot veertigjarigen eraan dacht om Tunesië te verlaten. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat dit cijfer vandaag lager zou liggen.
Net zoals in het verleden, pleit het Vlaams Belang er ook vandaag voor om de werking van het Europese grensagentschap Frontex efficiënter te maken en te versterken. Als er bijkomende middelen voor Tunesië kunnen worden vrijgemaakt – meer dan 250 miljoen euro bovenop de bestaande jaarlijkse hulp van 80 à 90 miljoen euro – moet dat ook kunnen voor een betere bewaking van de Europese buitengrenzen. Het Vlaams Belang wijst er voor het overige op dat de Europese hulp aan Tunesië geen eenrichtingsverkeer mag zijn: van landen die kunnen rekenen op Europese steun mag op zijn minst verwacht worden dat zij hun medewerking verlenen aan het bestrijden van de illegale immigratie.