Uit het antwoord van Vlaams minister Vandenbroucke (SP.A) op een vraag van Vlaams Belang’er Luk Van Nieuwenhuysen blijkt dat een toenemend aantal jongeren uit Waalse faciliteitengemeenten les volgen in Vlaamse scholen. De toename gaat van in totaal 335 leerlingen tijdens het schooljaar 1994-1995, over 804 in 2001-2002 tot nu al 1.641 tijdens het afgelopen schooljaar 2006-2007. Een evolutie die zich zowel in het basis- als het secundair onderwijs doorzet. Het grootste aantal leerlingen komt uit Moeskroen (622 in 2006-2007), gevolgd door Komen-Waasten (471), Edingen (419) en Vloesberg (129).
In het cijfer van Komen-Waasten zijn de leerlingen van de Vlaamse school in Komen inbegrepen. De werkingskosten van deze school worden immers ook door de Vlaamse gemeenschap gedragen, sedert het faciliteitenonderwijs daar sinds het begin van de jaren tachtig onder Waalse druk werd opgedoekt. Het leerlingenaantal stijgt de jongste drie jaar opnieuw lichtjes, maar blijft rond de 30 schommelen, terwijl er op het hoogtepunt in de jaren negentig een zestigtal jongeren school liepen. Uit recente berichten blijkt dan ook dat het Komense gemeentebestuur de school blijft boycotten en ouders onder druk zet. Wellicht is dat ook de reden waarom er in Edingen en Vloesberg geen Nederlandstalige faciliteitenscholen voorhanden zijn.
Hoe dan ook tonen de cijfers aan dat het opdoeken van de Franstalige faciliteitenscholen in Vlaanderen geen fata morgana is, maar een realistische optie. Als inwoners van Waalse faciliteitengemeenten de weg vinden naar scholen in Vlaanderen, kan het omgekeerde evengoed gebeuren. Het Vlaams regeerakkoord voorziet overigens in eenzijdige maatregelen als er tegen 1 januari 2006 (!) geen oplossing wordt gevonden voor de problematiek van de pedagogische- en taalinspectie in het Franstalig faciliteitenonderwijs.