
“De kampioenen, de kampioenen!” Na zowat de vijfendertigste herhaling van de TV-soap kent u het deuntje intussen wel. Alleen is het hier niet iets om vrolijk van te worden. België voert steevast de verkeerde lijstjes aan. Belastingkampioen en toch zowat de laagste pensioenen. Kampioen in de straffeloosheid. Kampioen inzake lakse asiel- en immigratiewetgeving. En nu dus ook filekampioen. ‘Alsof we dat nog niet wisten’, horen we u zuchten. Inderdaad, maar nu staat het nog eens zwart op wit in een studie: ‘Belgen staan het langst in de file.’ En net als dat met het Justitieprobleem het geval is, staat de politiek erbij en kijkt ernaar. Een fundamentele aanpak en dus ook een oplossing blijft uit. Het blijft bij aanmodderen. Typisch Belgisch.
Kassa kassa
Wie dagelijks met de auto naar het werk pendelt – omdat het niet anders kan – weet het al langer. Stilstaan, stapvoets rijden en aanschuiven (soms urenlang) zijn schering en inslag geworden. Automobilisten vragen zich ongetwijfeld af waarom ze verkeersbelasting betalen als ze toch de helft van de tijd stil staan. En het openbaar vervoer biedt – bij gebrek aan stiptheid en comfort – nauwelijks soelaas. Nieuwe en bredere autosnelwegen kunnen (even) helpen, maar lossen het probleem wellicht niet helemaal op. In navolging van Nederland wil minister Crevits (CD&V) op de snelwegen werk maken van ‘spitsstroken’. Dat moet de vlotte doorstroming bevorderen. Goed idee. Alleen… waarom versmalt men dan overal de secundaire wegen? En dan is men verbaasd dat het verkeer nu ook in en rond de kleinere steden hopeloos vastloopt. Nogal wat van die zogenaamde ‘verkeersexperts’ en knappe koppen zijn in de praktijk mee verantwoordelijk voor de toenemende filevorming. Het is niet verwonderlijk dat de gekwelde autobestuurder het gaspedaal wat dieper indrukt van zodra dat voor een keer kan. Maar om dat af te straffen, is er het oerwoud flitspalen in Vlaanderen. De files kosten de economie en de bedrijven handenvol geld, maar voor de staat rinkelt de kassa. Men zou er op de duur nog een strategie in zien…
Rekeningrijden?
‘Verkeersexperts’ – daar heb je ze weer – halen hun plannetje voor rekeningrijden nog eens van stal om het gedrag van de mensen te veranderen. Waarbij ze even vergeten dat heel wat mensen de auto nu eenmaal nodig hebben, mobiliteit een recht is, en wie een auto koopt al van de eerste dag aan ‘rekeningrijden’ doet. Verkeersbelasting, BIV, taks op benzine en diesel enz. Gekker hoeft het niet te worden. Wat dan wel? De overheid moet ervoor zorgen dat het openbaar vervoer een écht alternatief wordt. Flexibele werkuren en thuiswerken moeten financieel gestimuleerd worden. Dat zou ons al een hoop verkeersellende besparen