Een eerste “communautaire” lezing van de nota van formateur Leterme leert dat Leterme in zijn zogenaamde vaagheid over de staatshervorming bijzonder duidelijk is. Voor de splitsing van BHV biedt Leterme helemaal geen oplossing.
Het lijkt wel alsof Yves Leterme nooit minister-president van de Vlaamse regering is geweest, en nooit heeft gehoord van een Vlaams regeerakkoord. Hij kiepert zonder verpinken de resoluties van het Vlaams Parlement inzake de staatshervorming, die integraal deel uitmaken van dat Vlaams regeerakkoord, in de vuilbak.
De resoluties bepleiten onder meer de overheveling van de gezondheidszorg en de gezinsbijslagen naar de deelstaten. Formateur Leterme houdt die bevoegdheden netjes federaal. Van een overheveling van de personenbelasting naar de deelstaten, zoals eveneens bepleit in de resoluties, in evenmin sprake. Net zo min als van de splitsing van de NMBS. De luchthaven van Zaventem, in het Vlaams regeerakkoord uitdrukkelijk omschreven als een gewestelijke bevoegdheid, blijft federale bevoegdheid.
Ook het arbeidsmarktbeleid, waarvan alle Vlaamse partijen voor de verkiezingen stelden dat dit naar de deelstaten diende overgeheveld te worden, blijft federaal.
Voor de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde liggen alle pistes nog open, terwijl ook daar het Vlaams regeerakkoord bijzonder duidelijk is : “onverwijlde” splitsing, zonder prijs. Leterme kondigt nu tegen het nieuwe parlementaire jaar wetsontwerpen dienaangaande aan. Daarmee veegt Leterme de wetsvoorstellen die in de Kamer werden ingediend, en waarvoor de CD&V zelfs de spoedbehandeling heeft geëist, volledig van tafel!
De onderhandelingsnota van formateur Leterme gaat regelrecht in tegen de verkiezingsuitslag van 10 juni in Vlaanderen. De uitspraak van de kiezer hield onmiskenbaar een roep in naar “meer Vlaanderen”. Leterme veegt met zijn nota de Vlaamse verkiezingsuitslag vierkant aan zijn laarzen.
Het Vlaams Belang kan niet aannemen dat de CD&V, maar zeker de N-VA, deze nota nog maar zouden durven te aanvaarden als basis voor regeringsonderhandelingen. Doen ze dit toch, zal men zich in Vlaanderen afvragen : “Wie gelooft die mensen nog ?”
Frank Vanhecke
Voorzitter Vlaams Belang
Joris Van Hauthem
Voorzitter Vlaams Belang