
Een arrest van het Brusselse Hof van Beroep was afgelopen vrijdag vernietigend voor de rol die zowel BNP Paribas als de Nederlandse en Belgische overheden hebben gespeeld in de ontmanteling en verkoop van Fortis. Bij die verkoop had de Belgische regering compleet ten onrechte elke inspraak van de Fortis-aandeelhouders onmogelijk gemaakt. Dat wordt nu rechtgezet door de rechtbank.
De advocaat van de aandeelhouders wijst erop dat het arrest de federale regering de mogelijkheid geeft om met de betrokken partijen opnieuw te onderhandelen en tot een betere oplossing te komen. “Laten we toch een beetje ambitieus zijn: België is het enige Europese land dat zijn grootste bank op enkele dagen tijd heeft laten ontmantelen”, zo luidt het.
Het Vlaams Belang is alvast bijzonder opgetogen met het Fortis-arrest. De verkoop van de bank was immers niets meer dan een doorzichtige operatie waarbij Didier Reynders en Albert Frère de gezonde delen van Fortis Bank tegen een onvoorstelbaar lage prijs hebben verkocht aan Frankrijk. Die uitverkoop was niet enkel in het nadeel van de aandeelhouders, maar ook van de Fortis-werknemers. Niemand verwacht immers dat BNP Paribas de aangekondigde sanering in Parijs zal doorvoeren… Aangezien de ontmanteling en verkoop van Fortis Bank in alle mogelijke opzichten nadelig was voor Vlaanderen, biedt de uitspraak van de rechtbank de mogelijkheid om een betere deal uit de brand te slepen.
“Dat Yves Leterme steeds weer schermt met ‘de bescherming van de kleine spaarder’ is in feite een schijnmanoeuvre waarachter hij zijn onbekwaamheid verbergt alsook het feit dat hij blindelings de echte premier van dit land, Didier Reynders, heeft achterna gelopen”, aldus Kamerfractieleider Gerolf Annemans in een persbericht. “De kleine spaarder had immers even goed kunnen beschermd worden door een tijdelijke nationalisering naar Zweeds en Nederlands model.”
In plaats van haar eigen falen toe te geven en – in het belang van klanten, werknemers en spaarders – de dialoog aan te gaan over een betere oplossing voor Fortis, dreigt de regering-Leterme met een juridische loopgravenoorlog. Luidens berichten in Het Laatste Nieuws en De Standaard oefenden advocaten en kabinetsleden druk uit op het gerecht om het Fortis-arrest in het voordeel van de regering te laten uitdraaien. Nu de raadsheer van het Brusselse Hof blijk heeft gegeven van onafhankelijkheid, wil de Belgische regering de man laten wraken. Wordt vervolgd…