
In juni vorig jaar werd in Frankrijk een parlementaire onderzoekscommissie opgericht die een verbod van de boerka en de niqab op openbare plaatsen moest onderzoeken. Een half jaar later heeft de commissie haar werk afgerond en een rapport met aanbevelingen opgesteld.
“De boerka en niqab zijn het zichtbare gedeelte van het zwarte tij van het fundamentalisme”, sprak commissievoorzitter André Gerin. In het rapport wordt dan ook gepleit voor een gedeeltelijk boerkaverbod, met name in overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen en op het openbaar vervoer. Een van de redenen voor een dergelijk verbod is het toenemende fundamentalisme in de ‘banlieus’, de buitenwijken van grote Franse steden als bijvoorbeeld Parijs en Marseille. Volgens hetzelfde rapport wordt driekwart van de moslimvrouwen die een boerka of niqab draagt hiertoe gedwongen door haar echtgenoot of familie. “Jongens nemen nogal makkelijk hun toevlucht tot mondeling en ook lichamelijk geweld, om hun normen van goed gedrag op te leggen”, staat er te lezen. In de buurt van Parijs zouden meisjes jonger dan tien jaar al met een niqab of boerka rondlopen…
Bij ons is er van een algemeen boerkaverbod geen sprake, en is het islamitische gewaad slechts verboden in enkele steden en gemeenten, zoals bijvoorbeeld Antwerpen en Gent. Het gedeeltelijk boerkaverbod in Frankrijk is zeker een stap in de goede richting, maar zorgt toch voor onenigheid in de regering. Zo pleiten heel wat leden van de liberale UMP van president Sarkozy voor een totaalverbod op de boerka. “Het dragen van een integrale sluier is in strijd met de waarden van de republiek. We moeten dit exces veroordelen”, stelde parlementsvoorzitter Bernard Accoyer (UMP) meer dan terecht.
Vandaag voeren de media opnieuw CD&V-senator Dirk Claes op, die nu een wetsvoorstel heeft ingediend betreffende een boerkaverbod op openbare plaatsen. Het Vlaams Belang diende echter al in 2004 en in 2007 een wetsvoorstel in dat een verbod bepleit op het dragen van gelaatsverhullende gewaden in openbare ruimten en op openbare plaatsen. Zoals het wel vaker het geval is met initiatieven van onze partij, werd dit wetsvoorstel nog steeds niet behandeld in de Kamer…
Het wetsvoorstel van het Vlaams Belang vindt u hier.