
De Franstalige meerderheid in Sint-Genesius-Rode heeft maandagavond dan toch beslist om Franstalige oproepingsbrieven te laten drukken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Eerder stuurde provinciegouverneur Lodewijk De Witte reeds Nederlandstalige oproepingsbrieven naar alle kiesgerechtigden van de faciliteitengemeenten.
Hiermee wou hij vermijden dat de taalwetgeving in de Zes zou worden geschonden. Aankondigingen van de Franstalige burgemeesters in de pers gaven aan dat dit dreigde te gebeuren. Franstalig burgemeester Myriam Rolin zei tijdens de raadszitting dat de gouverneur hier het recht niet toe had en ze zijn beslissing zal aanvechten.
Faits divers
Op welke wet of decreet Rolin zich baseert mag Joost weten. De omzendbrief Peeters laat qua duidelijkheid niets te wensen over: “Ook in de faciliteitengemeente dienen de oproepingsbrieven in het Nederlands te worden verstuurd. Enkel mits aanvraag kan hiervan worden afgeweken”. Dat deze omzendbrief bekrachtigd werd door het hoogste administratieve rechtscollege, zijnde de Raad van State, blijkt voor de Franstaligen wederom een ‘faits divers’.
Tijdens de zitting protesteerde het Taal Aktie Komitee tegen dit zoveelste feit van Franstalige arrogantie. Naast een ludieke actie in de raadzaal, werden de illegale Franstalige straatnaamborden verwijderd.