
Niettegenstaande de nakende sluiting van de eerste kerncentrales in 2015, heeft de federale regering nog steeds geen akkoord bereikt over het energiebevoorradingsplan dat de elektriciteitsvoorziening tot 2025 moet garanderen.
Het bevoorradingsplan deed de voorbije jaren al heel wat stof opwaaien. Het moet de bevoorrading verzekeren na de sluiting van de eerste kerncentrales, maar tegelijk de aangroei van vaak wisselvallige hernieuwbare energiebronnen opvangen.
In de commissie bedrijfsleven van de Kamer confronteerde volksvertegenwoordiger en energiespecialiste Rita De Bont staatssecretaris Wathelet met het uitblijven van een akkoord alsook met de uitspraken van onder meer premier Di Rupo. Die laatste had aangegeven dat enkel hernieuwbare energie niet zal volstaan om in de toekomst de nodige elektriciteit te leveren. “De premier komt daarmee tegemoet aan de kritiek die wij reeds jaren formuleren. Om onze elektriciteitsbevoorrading in de eerstvolgende jaren te verzekeren, zullen inderdaad een of meerdere van de oudste kerncentrales ook na 2015 moeten open gehouden worden. Er dient dan ook onverwijld teruggekomen te worden op de beslissing van de kernuitstap, maar die conclusie durft men niet te trekken” verklaarde Rita De Bont. Om de besluiteloosheid op federaal vlak te verantwoorden wees Wathelet op de “complexiteit van het dossier.”
Licht uit
Hieruit blijkt nog maar eens dat er op federaal vlak nog steeds geen visie is ontwikkeld op de ‘post-kerncentrale-periode.’ Daarom stelt het Vlaams Belang voor dat Vlaanderen haar bevoegdheden ruim inkleurt en zelf een alternatieve energiebevoorrading verzekert. Zo pleit Rita De Bont voor de bouw van een stoom-en gascentrale (STEG), die door de sector als geloofwaardig alternatief naar voor worden geschoven. In tussentijd dienen de bestaande kerncentrales echter open te blijven.
De Vlaamse overheid mag de Vlaamse gezinnen en bedrijven niet in de steek laten en de strategische sector van de energiebevoorrading niet langer in het federale drijfzand laten wegzinken. Zo niet gaat het licht na 2015 letterlijk uit.