
Enkele dagen geleden lanceerde Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) de idee om kandidaat-immigranten (bijvoorbeeld in het kader van de gezinshereniging) reeds in het land van herkomst voor te bereiden op hun inburgering in Vlaanderen. Concreet is het de bedoeling om vanaf 2011 overal ter wereld (kosteloos, dat spreekt) basiscursussen inburgering aan te bieden.
Nu is het zo dat ook Nederland projecten van ‘inburgering ter plaatse’ toepast, maar het verschil is wél dat die kaderen in een politiek die erop gericht is de immigratie af te remmen. Een dergelijke politiek is in dit land onbestaande. Meer zelfs: het Belgische immigratiebeleid is het meest lakse van Europa. Het spreekt voor zich dat in zo’n context het plan van Bourgeois net het omgekeerde effect dreigt te hebben. Eerder dan de inburgering dichterbij te brengen, zal het een aanzuigeffect op nieuwe immigranten uitoefenen. Dat is des te meer het geval omdat de inburgeringscursussen van de Vlaamse regering, naast een initiatie in de Nederlandse taal, ook een cursus ‘maatschappelijke oriëntatie’ bevat, waarbij de kandidaat-immigrant “wegwijs wordt gemaakt in de sociale dienstverlening in ons land.” “De inburgeringscursussen in het buitenland dreigen dan ook de rol te gaan vervullen van de aanwervingsbureaus voor gastarbeiders in de jaren zestig”, waarschuwde Vlaams Belang-fractievoorzitter Filip Dewinter deze week in het Vlaams Parlement.
En er is meer. Tijdens het debat in het Vlaams Parlement verklaarde Bourgeois nog dat het project de Vlaamse belastingbetaler niet veel geld zou kosten omdat beroep zou gedaan worden op de ambassades en de consulaten voor de bekendmaking en verspreiding van de inburgeringscursussen. Dat was voor onze gemeenschapssenator Karim Van Overmeire reden genoeg om in de Senaat federaal minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme aan de tand te voelen over de precieze rol van de Belgische ambassades en consulaten. Het antwoord van Leterme was bijzonder kort: de federale regering is nog niet gecontacteerd en er werden nog geen afspraken gemaakt… Gebakken lucht verkopen, noemt men zoiets.