
Terwijl de regeringspartijen met het nodige tromgeroffel jobs, welvaart en economische zegebulletins voorspellen, doorprikt economieprofessor Gert Peersman de blauwe ballon. “Van een trendbreuk met Di Rupo is geen sprake,” klinkt het.
“Als je het regeerakkoord naast de verkiezingsbeloften legt, heb je de inruk dat de rechtse partijen voor spek, bonen en ministerposten bij de onderhandelingen hebben gezeten.” In een staalhard opiniestuk maakt econoom Gert Peersman brandhout van Michel I. Zo zijn de belastingmaatregelen van de nieuwe regering er vooral op gericht de werkende burger te treffen. Peersman verwijst onder meer naar de vervroegde belastingen op pensioensparen die vooral een aanslag is op de middenklasse. Maar ook het aanhouden van de torenhoge personenbelasting wordt door Peersman op de korrel genomen. “Open VLD beloofde de persoonsbelastingen te verlagen met 5,8 miljard, de N-VA met 3,6 miljard en CD&V met 4,2 miljard. De onderhandelaars zijn geland op 0,9 miljard, een bedrag dat het dichtst aanleunt bij het SP.A-voorstel van 1,4 miljard.” (..)”De communicatie en verpakking zijn veranderd, niet de knikkers die worden uitgedeeld,” aldus Peersman.
Lastenverlaging?
Van een zogenaamde zuurstofinjectie voor onze bedrijven is evenmin sprake. “De onderhandelaars van de ‘herstelregering’ hebben uiteindelijk beslist om alleen de engagementen van Di Rupo I na te komen, zonder extra lastenverlaging.” Nochtans beloofde de N-VA een bijkomende lastenverlaging van 3 miljard. Open VLD en CD&V mikten op respectievelijk 3,7 en 1,6 miljard extra. Andermaal loze beloftes, zo blijkt.
Maar ook het Vlaamse regeerakkoord legt de factuur vooral bij de werkenden. Peersman: “De belangrijkste besparingsmaatregel om het tekort weg te werken, is het afbouwen van de woonbonus geworden, wat in essentie een vermogensbelasting is. De socialisten zeggen dat ze vermogens meer willen belasten, de Zweedse coalitie doet het in praktijk.”
Lees hier het sociaal-economisch programma van het Vlaams Belang.