
Chris Janssens vroeg minister Homans op te treden tegen Damien Thiéry (MR) die in Linkebeek onwettelijk werd bevestigd als ‘waarnemend burgemeester’.
Niet minder dan 8 jaar lang onbenoemd burgemeester spelen van een Vlaamse gemeente? Het is mogelijk. Dat bewijst Damien Thiéry (MR) in de Vlaams-Brabantse faciliteitengemeente Linkebeek. Thiéry oefent inderdaad reeds al die jaren al de functie uit van burgemeester, zonder dat hij ooit benoemd werd door de Vlaamse regering, omdat hij de taal- en andere wetgeving aan zijn Franstalige laars lapt. Nu wil Thiéry daar nog een ganse legislatuur een vervolg aan breien. Ondanks het feit dat hij opnieuw niet benoemd kon worden – en diverse beroepsprocedures tegen de niet-benoeming verloor – weigerde de Franstalige meerderheid van Linkebeek een andere kandidaat-burgemeester voor te dragen. De raadsleden duidden Thiéry in februari doodleuk aan als ‘waarnemend burgemeester’.
“Vertrouwen hebben”
Meteen na de nieuwe aanstelling van Thiéry zette Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de kwestie op de agenda van het Vlaams Parlement. Hij vroeg toen een ingrijpen van minister van Binnenlands Bestuur Homans (N-VA). Die antwoordde Tom Van Grieken toen: “Mij is gezegd dat ze niet voldoende tijd hadden om een andere kandidaat voor te dragen. Laten we vooralsnog vertrouwen hebben in al onze gemeentebesturen. Ik ga ervan uit dat Linkebeek wel degelijk met een voordracht zal komen.”
Tom van Grieken gaf toen te kennen heel wat minder vertrouwen te hebben in Thiéry dan Homans. Drie maanden later blijkt nu dat de Vlaams Belang-voorzitter het bij het rechte eind had. Thiéry speelt immers nog steeds ‘waarnemend burgemeester’ en er is nog geen andere kandidaat aangeduid door Linkebeek. Meer nog, ondanks een aanmaning van de provinciegouverneur die stelde dat de gemeenteraad dringend een nieuwe voordracht moest doen, bevestigde de Franstalige meerderheid Thiéry maandag doodleuk als waarnemend burgemeester. Een voorstel van de Vlaamse oppositiepartij om een andere schepen burgemeester te maken werd verworpen. Thiéry maakt er bovendien geen geheim van aldus tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 burgemeester te willen blijven.
Tuchtancties
In het Vlaams Parlement confronteerde Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens minister Homans opnieuw met de onwettelijke toestanden in Linkebeek: “Minister, iedereen wordt geacht de wet na te leven, maar dat geldt blijkbaar niet voor de heer Thiéry. Hij veegt aan zowat alles zijn voeten. Hij lapt de taalwetgeving aan zijn laars. Hij houdt geen rekening met de nieuwe Gemeentewet en andere decreten, enzovoort. Ik vind dat u fors moet optreden tegen deze provocaties. Minister, welke maatregelen gaat u nemen om deze Franstalige arrogantie een halt toe te roepen?”
In antwoord op de vraag van Chris Janssens kondigde Homans een decreet aan dat ervoor moet zorgen dat een niet-benoemde burgemeester in dezelfde bestuursperiode niet kan worden aangesteld als waarnemend burgemeester. Chris Janssens antwoordde dat het Vlaams Belang een dergelijk initiatief “met heel veel overtuiging zal steunen“, maar eiste ook onmiddellijk tuchtsancties tegen, Thiéry. “Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat u niet meteen wilt toezeggen dat u tuchtsancties wilt nemen, omdat de heer Thiéry lid is van de MR, een partij waar uw partij een federale coalitiepartner van is. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat u uzelf voor schut laat zetten door een Franstalige oproerkraaier in de Vlaamse Rand, omdat u toch maar geen communautaire stok in het federale hoenderhoek wilt gooien.“, zei hij.