
Eind september keurde de Gentse gemeenteraad het onderwijsbeleidsplan goed dat bepaalt dat leerlingen van het Gentse stadsonderwijs voortaan hun thuistaal mogen spreken op school.
Volgens het Vlaams Belang is deze maatregel nefast omdat de aanpassing van de allochtone leerlingen erdoor wordt afgeremd. De school is al te vaak de enige plek waar allochtone kinderen het Nederlands kunnen oefenen. Een taal leren tijdens de lesuren is onvoldoende. Tijdens de speeltijden, de lunch en de schooluitstappen krijgen leerlingen pas echt de kans om onze taal op een actieve manier te leren spreken.
Parlementair debat
De maatregel om kinderen toe te laten de thuistaal te spreken op school werkt ook apartheid in de hand. Hij leidt ertoe dat kinderen die dezelfde taal spreken op de speelplaats meer zullen gaan samenklitten. Bovendien is de maatregel ook bijzonder nadelig voor de Vlaamse autochtone leerlingen die in concentratiescholen zelfs niet eens meer zullen verstaan wat er op de speelplaats wordt gezegd. Net als het Vlaams Belang vinden leerkrachten de maatregel een slecht idee.
Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Barbara Bonte was van oordeel dat deze Gentse maatregel allesbehalve strookt met het integratie- en taalbeleid van de Vlaamse regering en richtte een parlementaire vraag tot inburgeringsminister Homans. Ter gelegenheid van de vraag van Bonte ontspon zich in de commissie Inburgering van het Vlaams Parlement een klein debat. Bart Caron (Groen) had “er het volste vertrouwen in dat de communicatie in de scholen wel degelijk in het Nederlands zou verlopen” en vroeg zich af “of Barbara Bonte hier geen spook zit na te jagen”. Ward Kennes (CD&V) vond het dan weer goed dat aan “de complexiteit van talen een plaats wordt gegeven in de school”.
Uitvluchten
Homans maakte zich er echter gemakkelijk vanaf door te stellen dat dit buiten haar bevoegdheid viel. Wanneer Barbara Bonte vervolgens haar vraag opnieuw richtte aan onderwijsminister Crevits (CD&V), werd deze onontvankelijk verklaard. Volgens commissievoorzitster Kathleen Helsen (CD&V) mocht de vraag niet op de parlementaire agenda, want “het pedagogisch project behoort tot de vrijheid van onderwijs”.
“Niet bevoegd!”, “vrijheid van onderwijs!”,… : het ligt voor de hand waarom alle mogelijke uitvluchten verzonnen worden om te vermijden dat Vlaamse ministers uitspraken zouden moeten doen over het Gentse taalbeleid. Barbara Bonte: “Ook de Vlaamse regeringspartij Open VLD zit in het Gentse stadsbestuur en heeft de maatregel mee goedgekeurd. Door de maatregel namens de Vlaamse regering te veroordelen, zou Open VLD in een lastig parket worden gebracht.” Het Vlaams Belang betreurt de lafheid van de Vlaamse regering in dit dossier die de inburgering en het Nederlandstalige karakter van Vlaanderen allesbehalve ten goede komt.