Met hun dumpingpolitiek inzake textiel en kleding hebben de Chinezen eerst wereldwijd miljoenen mensen in de werkloosheid en de armoede gestort, en nu willen ze dat ‘succes’ herhalen op andere terreinen. Binnenkort worden de eerste Chinese terreinwagens van het type Jiangling Landwind op de Europese markt gegooid. Zoals bij alle Chinese producten heeft die auto maar één echt pluspunt: hij is heel goedkoop. Maar die auto is levensgevaarlijk. Uit crashtests met dummy’s blijkt dat de chauffeur van een Landwind al gedood wordt bij een frontale botsing aan een snelheid van slechts 64 kilometer per uur. Men moest niet eens naar de sensoren of de metingen kijken om dat vast te stellen: de poppen die bij de crashtest werden gebruikt, waren volledig vernield. Het chauffeurscompartiment van de Landwind was helemaal ingedrukt en de verhakkelde poppen waren vermorzeld tussen het dashboard, het stuurwiel en de autostoel. Het stuur was tot tegen het dak omhoog gedrukt. Ook bij zijdelingse aanrijdingen zou de chauffeur onmiddellijk gedood worden. Qua veiligheid scoorde de Landwind het slechtst van alle autotypes die ooit werden onderzocht. Dat werd ook bevestigd door een woordvoerder van Test-Aankoop.
Denkt U nu misschien dat de regering of de Europese Unie zullen ingrijpen om de verkoop van die levensgevaarlijke tuigen te verbieden? Dan maakt U zich toch nog illusies over het gehalte van de politici die over ons regeren. De verkoop van Landwinds wordt gewoon toegelaten. In Nederland rijden er al tweehonderd rond… Dit Landwind-schandaal is geen geïsoleerd feit. Het is tekenend voor de manier waarop de Chinezen alle regels inzake veiligheid, milieu en sociale bescherming aan hun laarzen lappen. Vijf van de tien meest verontreinigde steden ter wereld liggen in China. Eén kwart van de Chinezen heeft geen toegang tot zuiver drinkwater. In Peking is 70% tot 80% van alle kankergevallen te wijten aan milieuverontreiniging. Voor de productie van goederen met een meerwaarde van 10.000 dollar gebruikt China zeven keer meer grondstoffen en energie dan Japan, bijna zes keer meer dan de Verenigde Staten en zelfs bijna drie keer meer dan Indië.
Een groot deel van de Chinese economie draait op kinderarbeid. In één bepaald district bleken niet minder dan honderd bedrijven te zijn waar kinderen en minderjarigen tewerkgesteld werden. Daarnaast blijft China – tegen alle internationale rechtsregels in – dwangarbeiders gebruiken, die zonder enige vergoeding tewerkgesteld worden in het systeem van strafkampen dat ‘lao gai’ genoemd wordt. Producten die geheel of gedeeltelijk vervaardigd zijn door dwangarbeiders vinden ook hun weg naar de westerse markten. Ook voor vele ‘legale’ volwassen arbeiders zijn de werkomstandigheden gevaarlijk, ongezond en primitief. Hun lonen liggen schandelijk laag. Vooral de steenkoolsector is een nachtmerrie. Nergens verongelukken zoveel mijnwerkers als in China. Op die manier is het natuurlijk wel heel gemakkelijk Westerse bedrijven kapot te concurreren en onze markt te overspoelen met goedkope producten… Voor de Landwind komt er nog een extraatje bij: goedkoop en dodelijk.