
Op welke planeet leeft Wouter Van Besien eigenlijk? De voorzitter van Groen haalde scherp uit naar procureur Herman Dams die ‘patsers’ en ‘straatcriminelen’ harder wil aanpakken. Eindelijk, zullen velen gedacht hebben. Maar niet Van Besien, die vond dat de procureur bevolkingsgroepen tegen elkaar opzette en vreemdelingen zou viseren. Onzin natuurlijk, want eerbare burgers – welk kleurtje ze ook mogen hebben – hebben bij zo’n gerichte aanpak niets te vrezen. Intussen zorgen de uitspraken van Herman Dams voor onenigheid binnen de regering. Ook Bruno Tobback (SP.a) ziet liever dat Justitie fraude en drugstrafieken zou aanpakken. Liever dat dan dat ze de straatschuimers aanpakt, een doelgroep waarbij wellicht nogal wat SP.a-kiezers zitten.
‘Kleine criminaliteit’?
“De Antwerpse procureur heeft overschot van gelijk als hij zijn topprioriteit maakt van wat wereldvreemde mensen (Van Besien, Tobback en co.) nog steeds kleine criminaliteit noemen: overvallen, inbraken, carjackings en homejackings, dealen en afpersing, kortom al wat mensen rechtstreeks raakt, fysiek en psychologisch. Meer dan op hun beurt zijn het buitenlanders die dat soort feiten plegen,” schrijft Jan Segers scherp (Het Laatste Nieuws, 15.01.13). Ja, waarom mag dat eigenlijk niet gezegd worden. Vraag het maar eens aan de politie, of aan de slachtoffers. Het zijn niet altijd, maar wel heel vaak, Oost-Europese en (Noord-)Afrikaanse bendes die dit land beschouwen als een vrijhaven voor boeven van alle slag. Het wordt tijd dat daar verandering in komt. En dus verdient de procureur alle steun.
Omgekeerde wereld
“De maatschappij heeft een soort aanvaardingsproces tegenover kleine criminaliteit doorgemaakt,” zegt Herman Dams. “Een winkeldiefstal, druggebruik, een vechtpartij…: ‘Ach, dat moet kunnen, want die kleine crimineeltjes zijn zelf slachtoffer van de maatschappij.’ Maar het is net dat normafwijkend gedrag dat een zware tol eist.”
De Antwerpse procureur lanceerde een oproep voor meer sociale controle. Het Vlaams Belang speelt daar in Antwerpen op in met opvallende affiches waarin de burger gevraagd wordt om mee de strijd aan te gaan met de criminaliteit: “Misdaad? Burger attent, dader bekend! Meld geweld! Bel 101.”