
In de Kamer werd vandaag een resolutie goedgekeurd die gerichte controles mogelijk maakt om discriminatie op de arbeidsmarkt op te sporen. Big Brother zoals u hem nooit eerder zag.
Het aantal allochtonen dat werkt, ligt in België het laagst van heel Europa. Slechts 4 op de 10 Belgen met een migratieachtergrond heeft een job. Volgens de federale meerderheidspartijen is dit uiteraard het gevolg van de ‘niets ontziende discriminatie’ op onze arbeidsmarkt. Als remedie wil de federale regering onze ondernemers verplichten meer allochtonen tewerk te stellen.
Op geen enkel moment daagt het hen dat de lage werkzaamheidsgraad vooral een gevolg is van een gebrekkige werkattitude en een nonchalante houding ten aanzien van onderwijs en opleiding.
Slachtoffercultuur
Het Vlaams Belang verzette zich dan ook met klem tegen de resolutie. Volgens Kamerlid Barbara Pas sterkt de regering met deze resolutie andermaal de slachtoffercultuur van allochtonen en ontheft hen van elk individueel verantwoordelijkheidsgevoel.
“Wanneer allochtonen niet aan hun trekken komen op de arbeidsmarkt, dan heeft dat heel andere oorzaken dan de vermeende ‘discriminatie op de arbeidsmarkt”, aldus Pas. Pas verwees onder meer naar de te lage scholingsgraad en de gebrekkige taalkennis.
Mystery calls
Vooral de invoering van zogenaamde praktijktests (mystery calls) stuitte het Vlaams Belang-kamerlid tegen de borst. Pas zwaaide onder meer met een uitspraak van de Raad van State. Die stelde eerder dat dergelijke controles ingaan tegen de grondwettelijke beginselen aangaande de vrijheid van ondernemen. Een uitspraak die het Vlaams Belang uiteraard toejuicht. “Ondernemingen moeten vrij zijn werknemers in dienst te nemen die het best voldoen aan hun behoeften en het meest bekwaam zijn. En dat is per definitie niet verenigbaar met het opleggen van quota of gerichte controles, praktijktesten, mystery calls of wat dan ook aan Big Brother-maatregelen”, aldus Pas.
Kracht van verandering
In de marge van het debat viel het op dat de N-VA andermaal een ferme bocht nam. Terwijl de partij zich voorden uitsprak tegen deze ‘discriminatiecontroles’ stemde ze nu gedwee voor de resolutie. “In het kader van de kracht van verandering is de mening van de N-VA blijkbaar ook veranderd”, concludeerde Pas.
Lees hier de volledige tussenkomst van Barbara Pas.