Nieuws
vrijdag, 12 aug 2022

“Heroriënteer ontwikkelingshulp naar herkomstlanden massamigratie”

In plaats van wild geld rond te strooien in Afrika en Azië, moet het Belgisch ontwikkelingshulpbeleid gericht worden op het steunen van herkomstlanden in de massamigratie naar ons land. Dat zegt Kamerlid Ellen Samyn over het beleid van bevoegd minister Meryame Kitir (Vooruit). “Solidariteit met minderbedeelde volkeren moet kunnen, maar dat wil niet zeggen dat we dat niet kunnen doen met oog op eigen problematieken. Als we de economische ontwikkeling in herkomstlanden op gang trekken, voorkomen we verdere migratiestromen en is iedereen beter af.”

Afgelopen maanden strooiden de Vivaldi-regering en Kitir als wilde weldoeners overal Belgisch - en dus vooral Vlaams - belastinggeld rond. 50 miljoen euro ging zo naar de aanplanting van bomen in Sahel, 8 miljoen ging voor Syrië, 8 miljoen voor Gaza, 60 miljoen naar Bhutan, Senegal en Cambodja. Dit tijdens de grootste koopkrachtcrisis sinds decennia. In totaal gaf België in 2021 1,7 miljard uit aan ontwikkelingshulp.

“Niet alle ontwikkelingshulp is slecht”, reageert Samyn. “En zeker in het Midden-Oosten en Noord-Afrika moeten we middelen kunnen inzetten gezien dit vaak draaischijven zijn voor massamigratie richting onze contreien. Maar wat Kitir doet is op een internationale tour gaan en blind cheques uitdelen in ruil voor internationale schouderklopjes en prestige, zeer gelijkaardig aan wat huidig premier Alexander De Croo deed in Zuid-Afrika toen hij minister van Ontwikkelingshulp was. Er moet echter zuinig, doelgericht en verstandig omgegaan worden met ontwikkelingshulp.”

“Concreet moeten we een dringende heroriëntatie regelen van de ontwikkelingssteun en dit ten voordele van de landen van herkomst van de in ons land aanwezige immigranten”, zegt Samyn. “Omgekeerd moeten we ook de kraan durven dichtdraaien als ontwikkelingslanden weigeren hun eigen onderdanen - die hier illegaal verblijven - terug te nemen. Tot slot moeten we ook een nationaal terugkeerfonds oprichten waarmee terugkeerpremies worden uitbetaald en huisvestings- en tewerkstellingsprojecten in de landen van herkomst worden gefinancierd. Zo maken we de steuncirkel rond, van oorzaak tot gevolg.”