
Van enig ‘Vlaams opbod’ is in deze campagne geen sprake. Wel integendeel: ondertussen werd ook al het fameuze confederalisme bij het huisvuil gezet.
Diegenen die vreesden voor een ‘communautaire’ verkiezingscampagne, kunnen opgelucht adem halen. Van enig ‘Vlaams opbod’ is absoluut geen sprake. Wel integendeel: het afbieden is volop begonnen. Ondertussen werd ook al het fameuze confederalisme bij het grof vuil gezet. Zo verklaart N-VA-voorzitter Bart De Wever vandaag in ‘De Zondag’ dat zijn partij onmiddellijk in een Belgische regering zal stappen als dat kan zonder de PS. Van enige voorafgaandelijk akkoord over een of andere staatshervorming – hoe beperkt ook – is zelfs geen sprake meer.
De lange (terug)tocht
Daarmee zet de N-VA zet haar Vlaamse terugtocht onverdroten verder. Het begon met het opgeven van de Vlaamse onafhankelijkheidsgedachte ten voordele van de confederale hervorming van België. Met de toezegging tot het vormen van een ‘sociaaleconomische regering’ die ‘uitzicht’ bood op communautaire hervormingen krabbelde de partij nog verder terug. Nu ze bereid is tot de vorming van een ‘sociaaleconomische regering’ zonder meer, legt de N-VA de lat gewoon op de grond.
Opmerkelijk
De keuze voor de vorming van een ‘sociaaleconomische regering’ zonder zelfs maar het uitzicht op een staatshervorming, is in meer dan één opzicht opmerkelijk te noemen. Er is immers een tijd geweest dat ook de N-VA van mening was dat Vlaanderen nood had aan eigen hefbomen om de crisis te bestrijden en dat een Belgische regering hooguit enkele kwaaltjes kan verhelpen, maar niet in staat is om fundamentele oplossingen te bieden voor de specifieke socio-economische uitdagingen waar Vlaanderen voor staat. Kennelijk behoort dat standpunt tot het verleden.
Duidelijkheid
Het staat de N-VA natuurlijk vrij om van mening te veranderen. Meer zelfs: de keuze van de N-VA voor een (nieuw) België biedt het voordeel van de duidelijkheid: het Vlaams Belang is en blijft de enige Vlaamse onafhankelijkheidspartij. Het kan geen kwaad dat De Wever dat vandaag nog eens bevestigt.