
Naar aanleiding van een zoveelste rel in een ‘moeilijke’ school in Brussel, maakte Vlaams parlementslid Barbara Bonte duidelijk waar het op staat.
Barbara Bonte kaartte in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement de problemen aan waarmee het onderwijs in onze “multiculturele” steden geconfronteerd wordt. Aanleiding voor haar vraag was het verhaal van een mannelijke leerkracht die in een Brusselse basisschool les mocht beginnen geven, maar van de schooldirectie de uitdrukkelijke opdracht kreeg “op geen enkele wijze kenbaar te maken dat zijn partner een man is”. De school in kwestie is een zogenaamd moeilijke school, waar volgens de directie “een taboe heerst rond homoseksualiteit”.
“Superdiversiteit”
Barbara Bonte wees er haar collega’s-parlementsleden op dat het geen toeval is dat betrokken school zich situeert in Brussel-Noord, een buurt waar veel moslims wonen. Ze vroeg minister Crevits welke initiatieven zij zou nemen om dergelijke voorvallen in de toekomst te vermijden. De commissieleden van de andere partijen bleken met de opmerkingen van Bonte niet bepaald opgezet. Open VLD-parlementslid Ann Brusseel richtte zich tot Barbara Bonte: “U mag niet te snel conclusies trekken en de blanke Belg als perfect verdraagzaam beschouwen en elke allochtoon veroordelen. Het is niet netjes dat u dat doet.” Ook CD&V’er Johan Verstreken reageerde verontwaardigd: “Dit gebeurt niet alleen in islamscholen.”
De Open VLD’ster bestond het bovendien te stellen dat “het duidelijk is dat Brusselse leerkrachten onvoldoende middelen hebben om om te gaan met de superdiversiteit in Brussel”. N-VA-parlementslid Kathleen Krekels trachtte deze nonsens nog te overtreffen door te stellen dat “we leerkrachten in spe echt oog moeten laten hebben voor diversiteit en dat we hen moeten aanleren hoe ze daar op een pedagogisch correcte manier mee kunnen omgaan”.
Sterke repliek
Onderwijsminister Crevits veroordeelde weliswaar de betrokken schooldirectie, maar ook haar antwoord stond bol van het wollig taalgebruik. Ze sprak over de bestaande “team- en leerkrachtgerichte begeleidingstrajecten op het vlak van gender en seksuele diversiteit” en over “het belang dat leerkrachten specifiek worden opgeleid om te kunnen werken in een grootstedelijke context”. Alsof een gebrek aan opleiding van de leerkrachten aan de basis van het probleem ligt…
Barbara Bonte diende de minister en de andere parlementsleden treffend van antwoord : “Wat in die Brusselse school gebeurd is, is slechts het topje van de ijsberg. Veel mensen die dergelijke dingen meemaken zwijgen uit angst om als racist of xenofoob te worden bestempeld”. Ze sloot haar repliek af: “Het gebeurt maar al te vaak dat wij ons aanpassen aan wat de islam wil, bijvoorbeeld door op school halalvoedsel te serveren aan kinderen, te aanvaarden dat sommige kinderen niet willen turnen in gemengde lessen, en zoals nu het geval was in de Brusselse school, uitdrukkelijk te vragen op geen enkele manier uiting te geven aan zijn of haar seksuele geaardheid. Het zou omgekeerd moeten zijn, want we leven in Europa en hier gelden onze wetten, onze normen en waarden.”