
“Westerse regeringen hebben de incoherente neiging om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, terwijl ze de resultaten ervan veroordelen.” Dat zegt de gewezen Nederlandse politici Ayaan Hirsi Ali in een reactie op de commotie over de anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’. Hirsi Ali, die zelf moest onderduiken omdat ze samen met de later vermoorde cineast Theo van Gogh het geweld tegen vrouwen in de islamwereld aanklaagde, bestrijdt de bewering dat het recente gewelddadige protest in de Arabische wereld en Europa het werk zou zijn van ‘een kleine minderheid’.
“De moslims die nu de straat opgaan om de doodstraf te eisen voor de makers van de anti-islamfilm, zijn géén marginale groep. Integendeel, zij vertegenwoordigen de hoofdstroming in de huidige islam. Weliswaar veroordelen vele moslims en ex-moslims het geweld, maar zij staan aan de rand van de moslimgemeenschap,” stelt Hirsi Ali. Zo is het. Het gros van de moslims – ook in dit land – vindt spotprenten of cartoons een ongeoorloofde of ontoelaatbare belediging van de islam of zijn profeet. Ayaan Hirsi Ali zegt dat er 23 jaar na het publieke doodvonnis voor Salman Rushdie niet veel veranderd is. Intussen heeft een fundamentalistische groepering in Iran de prijs op het hoofd van Salman Rushdie verhoogd tot 2,5 miljoen euro. “Zolang de fatwa tegen Rushdie niet uitgevoerd wordt, zal dit niet de laatste belediging zijn. Als de fatwa wel uitgevoerd werd, zouden de latere beledigingen in cartoons, artikels en films er nooit gekomen zijn”, zegt ayatollah Hassan Saneii.
Goedkoop alibi
De Amerikaanse film is niet de oorzaak maar een excuus voor de rellen. “De grootste vergissing die je momenteel kunt begaan als je ambassades belaagd worden en menigten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten anti-Amerikaanse slogans scanderen, is denken dat het draait om een heiligschennend anti-islamitisch filmpje dat gemaakt werd in de Verenigde Staten,” merkt Ross Douthat, columnist van The New York Times, op. “Die fout wordt op een kruiperige manier gemaakt, getuigen het verontschuldigende perscommuniqué van de Amerikaanse ambassade in Caïro dinsdag terwijl buiten het protest aanzwol, de beslissing van het Witte Huis (Obama) om YouTube onder druk te zetten om het aanstootgevende filmpje te verwijderen, en de talrijke stemmen die voorstellen om de verspreiders van het filmpje te arresteren omdat ze hun vrijheden onder het First Amendement misbruikt hebben.”
Ook The Washington Post kadert de protesten in Libië en Egypte in de machtsstrijd tussen de regerende partijen en de nóg radicalere (salafistische) partijen. Ross Douthat: “Wat we zien in het Midden-Oosten van na ‘de Arabische Lente’ is een machtsstrijd die regelmatig plaatsgrijpt na een revolutie: tussen seculiere en fundamentalistische krachten in Benghazi, tussen de Moslimbroederschap en de nog straffere islamisten in Caïro.” Slecht nieuws voor het vrije Westen. Ross Douath voorspelt dan ook “dat zalvende speeches (Obama) de problemen niet doen verdwijnen.”