
Europa heeft een nieuwe boeman: Hongarije. Sinds Victor Orban aan het roer zit, is het land plots het stoute kindje van de klas. De macht van het Grondwettelijk Hof werd aan banden gelegd. De oppositie klaagt ook over de overheidsgreep op de media (toen links nog zelf de lakens uitdeelde in het parlement én de media was dat geen probleem…). En er werden wat rechters met vervroegd pensioen gestuurd. In het Europees Parlement worden strafsancties geëist. Zoals we stilaan gewoon zijn, wierp Guy Verhofstadt zich nog eens op als de grote verdediger van “de democratie en de grondrechten.” Wie de bedenkelijke reputatie van Verhofstadt een beetje kent, kan daar alleen bij geeuwen of smakelijk lachen.
Hypocrisie
“Het Hongarije van Victor Orban, ooit begonnen als dissident tegen het communistisch regime, is aan het afglijden naar een rechts, autoritair regime,” schrijft Luc Van der Kelen verontwaardigd (Het Laatste Nieuws, 18.01.12). “Orban heeft de pers al gemuilband. Nu heeft hij de grondwet gewijzigd om de oppositie aan banden te leggen en zichzelf meer macht toe te kennen.” We gaan niet zeggen dat er niks aan de hand is in Hongarije, maar beweren dat de democratie er is afgeschaft, is toch wat overdreven. Bovendien is België slecht geplaatst om Hongarije een les in democratie te geven. De media lopen hier – geheel vrijwillig – in de pas van de machthebbers. En de zeldzame dappere journalist die dat niet doet, wordt geïntimideerd of ontslagen. Door typetjes als Verhofstadt, die vandaag een moraliserende en beschuldigende vinger opsteken. Europa verzet zich tegen ‘politiek benoemde rechters’. Euh, hoe zit dat ook weer in België? ‘Hongarije legt de oppositie aan banden’. Kan zijn, maar wat dan met de Belgische wetgeving die zodanig werd herschreven dat de overheid een succesvolle oppositiepartij juridisch kon uitschakelen, omdat dit in de stembus maar niet wou lukken. Het politieke proces tegen het Vlaams Blok was en blijft een schande. Een showproces naar aloud Sovjetmodel. Een aanfluiting van democratische vrijheden als het recht op vereniging en vrije meningsuiting.
EU: potsierlijk
Er zit dus een flinke brok hypocrisie in de verbale aanvallen tegen Hongarije. Niet alleen in België, maar ook in de EU. Robbert de Witt (Elsevier, 14.01.12) noemt de kritiek uit Europa “potsierlijk”: “Spraken Europarlementariërs ook over de teloorgang van de democratie toen Griekenland en Italië nieuwe regeringen kregen, zonder dat de kiezer zijn stem kon geven?” Orban en zijn Fidesz partij (die maakt overigens deel uit van de Europese Volkspartij EVP van Wilfried Martens) behaalden in 2010 een monsterscore bij de verkiezingen. En dus heeft Orban in elk geval meer democratische legitimiteit dan sommige collega’s in Europa of hoogwaardigheidsbekleders in de EU. De Witt wijst er tot slot nog op dat de verkiezingen in Hongarije nog niet zijn afgeschaft en dat het de Hongaren bij een volgende ronde vrij staat om Orban weer weg te stemmen. Zo gaat dat in een democratie. Brussel mag dus best een toontje lager zingen. Maar Hongarije is natuurlijk een leuke bliksemafleider voor het gebrek aan democratische besluitvorming in de EU…